keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Juice keksi rockin ja sen jälkeen ei ole keksitty mitään

Listojen kommentointi on merkki älyllisestä laiskuudesta.

Soundi täyttää 35 vuotta ja juhlan kunniaksi se valitsi 35 kaikkien aikojen parasta suomalaista rockpiisiä. Lista on odotettu. Myös yllätykset ovat odotettuja. Muutamalta bändiltä on jätetty ilmeisin piisi valitsematta, ja otettu se kaikkien muka omaperäinen suosikkikappale.

Lista on täynnä hyvää, asemansa sementoinutta keskitien rockia. Muutamat jutut pistävät silmään:

Suomessa ei tehdä hyvää musiikkia englanniksi: 22 Pistepirkko on päässyt Birdyllään peräti toiseksi, mutta seuraava englanniksi rallateltu kappale on sijalla 22. Se on Melrosea.

Alakulttuureissa ja marginaalissa ei saada aikaan mitään hyvää: Riman ovat sentään läpäisseet Mana Mana (sienet), Tavaramarkkinat ja PMMP (tytöt), Musta Paraati (kajal), Noitalinna Huraa! (indie). Jopa "oikeaa" punkia löytyy tasan sen verran, että Kollaa Kestää kipuaa sijalle 24.

Loppupäässä on "pakon" sanelemana Aavikkoa ja Radiopuhelimia. Syyt saattavat olla aluepoliittisia. (Jos näin, missä Tulenkantajat?! Samalla mukaan listalle saataisiin funkia.)

Missä on pop, englanninkielinen pop, uusi musiikki... Vaikka kuinka yrittää ymmärtää, että musiikki on subjektiivisesti arvotettava asia, niin miten voidaan jättää pois listalta Maija Vilkkumaan Totuutta ja tehtävää? Eikö muka Manboyn A Bore ole niin komea kappale, että sen tenho riittää listalle? Ei olisi väärin huomioida Poverty Stinksiä, tai jotain muuta 90-luvun helisevien kitaroiden bändiä. Jopa, missä hevi? No entä sitten tanssimusiikkia, kai Jaakko Salovaaran kautta on joku hyvä kappale kulkenut? Räpistä ei juu ole niin väliksi.

Oikeasti parhaat suomalaiset kappaleet ovat vielä tietenkin tämän puutelistankin ulkopuolella, joten ehkä siinä sitten kävi niin, että menestyssijat kaapattiin pienillä äänimäärillä "pienin yhteinen nimittäjä" -käytännön mukaisesti. Jotenkin en vaan usko siihen. Luulen, että lista on tehty norsunluutornissa.

(Objektiivisuus my ass, miten %##&&&#"&? voidaan tehdä lista, jossa ei ole Absoluuttista Nollapistettä?)


Laitetaan sinne kuva Nipasta, niin teinitkin ostaa irtonumeron.

lauantai 27. maaliskuuta 2010

Taiderockin virkistävä paluu VIII

Väitän edelleen, että en lue Pitchforkia, mutta pakostakin sitä altistuu musiikille, joka on approved by Pitchfork. Siellä on nyt kuuma juttu tämä Fang Island, eikä ole syytä ihmetellä miksi. Levy on kovaa kamaa.

En tiedä mihin kaikkeen Fang Islandia on verrattu, mutta minulle tulee mieleen niinkin yllättävä asia kuin Mahavishnu Orchestra. Ihan totta. Samaa soittamisen riemua on molemmissa. Soittaminen ei nykyään ole mitenkään cool juttu, joten sikälikin on virkistävää seurata hypeä tällaisen bändin ympärillä.

Niin, eihän tämä ole progejatsia siis ollenkaan Mahavishnun hengessä, enemmänkin Mahavishnua spiidipäissään ja niin edelleen. Riemukasta, rytmikästä, yllätyksellistä ja kiihkeää. Ehkä piisit ovat hiukan jääneet lapsenosaan, mutta se on ehkä korjattavissa seuraavalla levyllä.

Maistelkaa nyt vaikka tämä Daisy, jossa on koukkuja kyllin. Tässä on ainakin munakkainta kitarasankaririffiä taiderockissa vähään aikaan.



Lupasin kirjoittaa jotakin jj:stä. No, ruotsalaista edistyksellistä poppia. Ei kuitenkaan niin epätavallista kuin annettiin ymmärtää. Ihan kivaa ja silleen.

perjantai 26. maaliskuuta 2010

Ellen Degeneres Show

Yleensä MySpace on boikotissa, mut nyt siellä on pakko käydä, koska siellä on tarjolla Tuomas Skopan mielenkiintoiselta konseptialbumilta musiikkia. Sydän, sydän -mies Skopa on tehnyt levyllisen kamaa, jossa sanoitukset on suoraan Metro-lehdestä.

Sydän, sydän itsessään ei ole ihan tavallisinta matskua, joten onhan tätä skopailua odotettu aika jännittynein mielin. Nyt on palkittu odotus sitten TV:stä tuttu -piisillä, jossa Skopa laulaa tv:n ohjelmatietoja.

Kappale on totta kai häiriintynyt, kummallinen ja nerokas. Jos olet ns. musadiggari, on tämä pakko tarkistaa.

Muutenkin kevät on tullut, kaikenlaista mielenkiintoista tapahtuu. Seuraavalla kerralla kertonen onko minusta jj- tai Fang Island -faniksi.

Skopa

tiistai 23. maaliskuuta 2010

Frengers

On Florence and the Machine ja on Marina and the Diamonds. Molemmissa tapauksissa nimen jälkiosa viittaa faneihin. Tämä on tunnettua. Ja söpöä. Florence on minulle vielä tuntematon, en siis ole koneiston osa. On kiva olla timantti, pala hiiltä. Ja on helppo olla.

Mutta muuten ei kyllä koskaan ole kiinnostanut faniyhteisöily. Kyllä toki kiinnostaisi kuunnella joskus samanhenkisten kanssa läpi Mewin And the Glass Handed Kites, veivata ilmaläppäriä ja sanoa "hei, kohta tulee se kohta se din din din", mutta siis että keräisi rintamerkkejä ja päivittäisi kotisivuja. Ei.

Facebookissa on tullut liityttyä muutamien bändien faniksi, osa on jo jätetty. This Empty Flow -yhteisöllä on jotain hauskaa linkkiä annettavana, mutta miksi olinkaan God Is An Astronautin sivulla? Musiikki riittää.

Absoluuttisen Nollapisteen kotisivu on ainoa bändisivu, jota tulee selattua lähes kuukausittain. Siellä tuntuu olevan yhtä nörttiä jengiä kuin minä. Sillä enhän mä nyt mikään timantti ole.

maanantai 22. maaliskuuta 2010

Mies menneisyydestä

Liikkeessä on tarjolla ilmainen Sue. On suuri vaiva poimia se mukaan. Miksi sen poimisi?

Vaivannäön voi palkita viimeisen aukeaman kolumni, jos se on esim. Jarkko Fräntilän tai muuten hyvä, kuten joskus on. Pääkirjoituskin on joskus hyvä. Jutut ovat ihan hyviä ja arvostelut, mutta ilman molempia elää.

Nyt Fräntilä kirjoitti siitä, kuinka teineille Kurt Cobain on mies menneisyydestä, karnevalisoitu idoli, joka ei heille ole relevantti. Kurt merkitsee yhtä paljon kuin Lauantaitanssit ja Heikki Hietamies, mutta näyttää t-paidassa hyvältä kuin Mao ja Che.

Niin pitää ollakin. Pitää olla nuorisosta huolissaan, jos se mukisematta kokonaisena massana jää kuuntelemaan vanhoja vaihtoehtoja. Ei sellainen sukupolvi tuottaisi uutta iloa meille vanheneville ihmisille, jotka jaksavat kuunnella Nirvanaa seuraavat 50 vuotta.

keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Muusiikkia kohderyhmälle

On jonkin verran lannistavaa tajuta, että on mennyt retkuun. Ottanut vastaan jotain, joka on tehty juuri sinua varten. Markkinoitu targettiin. Ja läpi on mennyt. Se voi viiltää sielua, joka yrittää olla aito, mutta pitää myöntää itselleen lupa pitää siitä mistä pitää.

Yeasayer on selvästi tehty minua varten. Se on rytmimusiikkia USA:n itärannikolta wannabehipstereille, hittipotentiaalilla. Olen juuri tutustunut yhteen piisiin. Sen nimi on O.N.E. ja se on oikein hyvä. Yeasayer kuuluu tunnistettavasti itärannikon kuumaan ja kiihkeään Talking Heads -revivaliin, josta tällä palstalla on jo Vampire Weekend käsitelty. Niin cool, niin trendikäs, voisi olla niin muovia, mutta ei nyt kuitenkaan ole. Esikuvat voivat olla huonommatkin kuin David Byrnen maanisuus.

Enemmänkin pitäisi kuunnella, mutta hetken riittää tämä innovatiivnen, nokkela ja rytmikäs viisu.

Tuleva kesä voi kulua tämän kanssa.

sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Taas se nostalgisoi aikaa, jossa ei mitään nostalgisoitavaa ollutkaan

Olisi hienoa, jos Yle julkaisisi vanhoja soittolistojaan Spotify-soittolistoina. Tai voisi ne joku muukin tehdä. Joka tapauksessa tarvitsisin sellaisen aikamatkan. Tuli vaan mieleeni viikonloppuna, kun oli taas lauantai-ilta, Koe-eläinpuisto, vinttihuone ja minä. Koska olisi hauska, että olisi maanantai-iltapäivä kello 14.03, kun käsityön kaksoistunnin jälkeen olen linja-autossa ja kuljettaja pitää Radiomafiaa päällä. Tai mikä muu päivä vaan, aina siihen kuului radio.

Eräs pimeä aamu, kello varmaan 7.55, edessä varmasti umpitylsä päivä koulussa sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa tulee riitaakin. Ja silloin radiosta tulee Apulannan Hei, mitä kuuluu. Ja se iskee. Lähemmäksi teini-iän kapinaa ja angstia en koskaan päässyt.

Ja kun auto keväällä 1995 kävi kääntymässä Luomalan mutkassa, niin aina sattui soimaan Tom Jonesin If I Only Knew. Never forget.

Ja mitä kaikkea "ei kuulosta kyllä yhtään suomalaiselta" ja muita kovia, unohtuneita juttuja olikaan.

Myöhemmin, lukiovuosina, kuski alkoi kuunnella Novaa.

tiistai 9. maaliskuuta 2010

Epätoivekonsertti

En voi enää kuunnella LastFM:n radiota, koska en ole maksava asiakas. Siksipä banned tracks -lista ei ole millään tavalla relevantti. Löysin sen kuitenkin muutama viikko sitten ja kävin läpi. Muutama piisi oli sinne joutunut selvästi vahingossa. Useita siksi, että yhdentekevä piisi tuli liian tiuhaan. Koska olen pimeä, puhdistin listan. Jätin vain kappaleet, joita en tosiaankaan tahdo edes vahingossa kuulla. Tässä ne ovat.

Mamba – Vielä on kesää jäljellä
Ripsipiirakka – Rakastellaan
Limp Bizkit – Down Another Day
Nickelback – How You Remind Me
Smurffit – Suursmurffi
Smurffit – Tsemppismurffi
Il Divo – O Holy Night
Il Divo – Hallelujah (Aleluya)
Il Divo – The Power Of Love (La Fuerza Mayor)
KoЯn – Chi
KoЯn – Mr. Rogers
KoЯn – Dead Bodies Everywhere
KoЯn – Am I Going Crazy
KoЯn – Everything I've Known
KoЯn – Shoots & Ladders
Sadetanssi – Kuka tätä rantaa keinuttaa?
Sadetanssi – Vesi vie kengät
Sadetanssi – Niin kuin yö ja päivä
Sadetanssi – Laihoilla hartioilla
Sadetanssi – Se josta haaveillaan
Sadetanssi – Enimmäkseen ulkopuolinen
Sadetanssi – Seitsemän askelta
Sadetanssi – Minut muistetaan
Sadetanssi – Kartanon mailla
Sadetanssi – Sinä yönä helvetti jäätyi
Kent – Je ne suis qu'une chanson
Kent – Tous les souvenirs
Kent – Les paroles silencieuses
Kent – nos amis les autres
Kent – Le nez au vent
Kent – Au verso de l'amour
Kent – les elephants
Kent – La vie sans complexes
Kent – ca sent l'ete
Kent – Pain perdu
Kent – le pays d'ou l'on ne revient pas
Kent – L'aventure humaine
Red Hot Chili Peppers – If You Want Me To Stay
Red Hot Chili Peppers – Thirty Dirty Birds
Red Hot Chili Peppers – Buckle Down
Red Hot Chili Peppers – You Always Sing
Red Hot Chili Peppers – True Men Don't Kill Coyotes
Red Hot Chili Peppers – Grand Pappy Du Plenty
Red Hot Chili Peppers – Mommy Where's Daddy
Red Hot Chili Peppers – Green Heaven
Red Hot Chili Peppers – Police Helicoptor
Red Hot Chili Peppers – Apache Rose Peacock
Red Hot Chili Peppers – Blood Sugar Sex Magik
Red Hot Chili Peppers – Breaking the Girl
Red Hot Chili Peppers – Funky Monks
Red Hot Chili Peppers – Give It Away
Red Hot Chili Peppers – I Could Have Lied
Red Hot Chili Peppers – If You Have to Ask
Red Hot Chili Peppers – Mellowship Slinky in B Major
Red Hot Chili Peppers – My Lovely Man
Red Hot Chili Peppers – Naked in the Rain
Red Hot Chili Peppers – Sir Psycho Sexy
Red Hot Chili Peppers – Suck My Kiss
Red Hot Chili Peppers – The Greeting Song
Red Hot Chili Peppers – The Power of Equality
Red Hot Chili Peppers – The Righteous & The Wicked
Red Hot Chili Peppers – They're Red Hot
Red Hot Chili Peppers – Under the Bridge
Red Hot Chili Peppers – Around The World
Red Hot Chili Peppers – Californication
Red Hot Chili Peppers – Get On Top
Red Hot Chili Peppers – I Like Dirt
Red Hot Chili Peppers – Otherside
Red Hot Chili Peppers – Parallel Universe
Red Hot Chili Peppers – Porcelain
Red Hot Chili Peppers – Purple Stain
Red Hot Chili Peppers – Right On Time
Red Hot Chili Peppers – Road Trippin'
Red Hot Chili Peppers – Savior
Red Hot Chili Peppers – Scar Tissue
Red Hot Chili Peppers – This Velvet Glove
Red Hot Chili Peppers – Aeroplane
Red Hot Chili Peppers – Coffee Shop
Red Hot Chili Peppers – Deep Kick
Red Hot Chili Peppers – Falling Into Grace
Red Hot Chili Peppers – My Friends
Red Hot Chili Peppers – One Hot Minute
Red Hot Chili Peppers – One Big Mob
Red Hot Chili Peppers – Pea
Red Hot Chili Peppers – Shallow Be Thy Game
Red Hot Chili Peppers – Tearjerker
Red Hot Chili Peppers – Transcending
Red Hot Chili Peppers – Walkabout
Red Hot Chili Peppers – Warped
Red Hot Chili Peppers – By The Way
Red Hot Chili Peppers – Cabron
Red Hot Chili Peppers – Dosed
Red Hot Chili Peppers – I Could Die For You
Red Hot Chili Peppers – Midnight
Red Hot Chili Peppers – Minor Thing
Red Hot Chili Peppers – On Mercury
Red Hot Chili Peppers – Tear
Red Hot Chili Peppers – The Zephyr Song
Red Hot Chili Peppers – This Is The Place
Red Hot Chili Peppers – Throw Away Your Television
Red Hot Chili Peppers – Universally Speaking
Red Hot Chili Peppers – Venice Queen
Red Hot Chili Peppers – Warm Tape
Red Hot Chili Peppers – Easily
Red Hot Chili Peppers – Emit Remmus
Red Hot Chili Peppers – Gong Li
Red Hot Chili Peppers – Castles (J. Hendrix)
Red Hot Chili Peppers – Higher Ground (Daddy-O mix)
Red Hot Chili Peppers – Millionaires Against Hunger
Red Hot Chili Peppers – Taste The Pain
Red Hot Chili Peppers – Don't Forget Me
Red Hot Chili Peppers – Can't Stop
Red Hot Chili Peppers – Show Me Your Soul
Red Hot Chili Peppers – Me And My Friends
Red Hot Chili Peppers – Love Rollercoaster
Red Hot Chili Peppers – Soul to Squeeze
Red Hot Chili Peppers – Save the Population
Red Hot Chili Peppers – Zephyr Song
Red Hot Chili Peppers – Rolling Sly Stone
Red Hot Chili Peppers – Leverage of Space
Red Hot Chili Peppers – Black Cross
Red Hot Chili Peppers – Flea's Trumpet Treated By John
Red Hot Chili Peppers – Intro
Red Hot Chili Peppers – I Feel Love
Red Hot Chili Peppers – Brandy
Red Hot Chili Peppers – Drum Homage Medley
Red Hot Chili Peppers – Desecration Smile
Red Hot Chili Peppers – 21st Century
Red Hot Chili Peppers – Readymade
Red Hot Chili Peppers – Tell Me Baby
Red Hot Chili Peppers – Stadium Arcadium
Red Hot Chili Peppers – Dani California
Red Hot Chili Peppers – Wet Sand
Red Hot Chili Peppers – If
Red Hot Chili Peppers – Charlie
Red Hot Chili Peppers – Hard to Concentrate
Red Hot Chili Peppers – Snow (Hey Oh)
Red Hot Chili Peppers – Warlocks
Red Hot Chili Peppers – She Looks to Me
Red Hot Chili Peppers – Animal Bar
Red Hot Chili Peppers – Strip My Mind
Red Hot Chili Peppers – Slow Cheetah
Red Hot Chili Peppers – Storm in a Teacup
Red Hot Chili Peppers – Turn It Again
Red Hot Chili Peppers – Especially in Michigan
Red Hot Chili Peppers – Hey
Red Hot Chili Peppers – We Believe
Red Hot Chili Peppers – Death of a Martian
Red Hot Chili Peppers – C’mon Girl
Red Hot Chili Peppers – She Looks To Me (Album Version)

torstai 4. maaliskuuta 2010

Jocko saa kuunnella Jackoa

Tuossa juuri yhtenä iltana katsoin Michael Jackson -dokumenttia, joka muistutti, että hyvää musiikkia mies on tehnyt. Nyt omistan muuten ko. artistin musiikkiakin, koska Cittarissa oli tarjous, jonka ohi ei pystynyt kävelemään. Thriller ja Off the Wall yhteensä kympin.

Dokumentissa sanottiin, että Jackon ja Quincy Jonesin musiikki on pohjimmiltaan jazzia. Minulla ei riitä kompetenssi moista ainakaan kumoamaan.

Jacksonista pääsemme edellisessä postauksessa mainittuun Scritti Polittiin. Se on pyörinyt nyt tuossa koneella, ja kovasti paljon sillä on minun mielestäni yhteistä Jacksonin Wanna Be Startin' Somethin'iin. Tämä ei ole moite. Virgin-kirjassa sanottiin, että Scritti Politti oli tavattoman cool. Ja olikin. Jazzia kai sekin, mutta kuulostaa funkilta. Hyvä boogie.

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Touched for the very first time AU!

Hyvin pitkään olen omistanut Terry Southernin toimittaman kirjan Virgin. Se on Virginin näköinen kirja. Virgin on se levy-yhtiö. Jonka perusti se tyyppi, josta on tehty pilaa Simpsoneissakin. Ei sitä kirjaa oikein voi lukea. Se on kahvipöytäkirja. Komea kirja. Enimmäkseen 70-luvun näköinen.



Perättäisillä sivuilla voi olla Sparks



ja Human League.



Human League oli ehkä maailman parhaimman näköinen bändi.

Kuvasta voi ehkä saada ymmärrys siitä, miksi proge ei ollut pitkään muotia. Jos ei selviä, niin tämä kuva voi auttaa.



Ainakin Seinäjoen Anttilasta saa vieläkin kuudella eurolla. Kirjan avulla löysin jo Scritti Polittin. Jo siitä syystä kannattava ostos.