sunnuntai 29. kesäkuuta 2025

Provinssi 2025

Provinssissa oli tällä kertaa etukäteen yksi artisti, jonka ehdottomasti halusin nähdä. Se oli Juhlat, joka soitti torstaina kello 15. Olin silloin töissä. Lähes samassa ryppäässä olivat Melo ja Sonia, jotka myös olisin tarkastanut, mutta en voinut.

Torstai menikin sitten lähinnä hengailuksi. Kuulin ensimmäistä kertaa elämässäni Sexmanea, jaksoin vain vähän aikaa Bad Saunaa ja ei paljon muuta. Yhden keikan sentään kuuntelin kokonaan. Yona esiintyi amfiteatterissa samaan aikaan kun päälavalta tulvi In Flamesin matalia taajuuksia. Liekö se sekoittanut Yonan ajatukset, sillä keikka alkoi horjuen. Yona joutui aloittamaan useita kappaleita monta kertaa, yhden jopa kolmesti. Sanoja unohtui. 

Loppua kohti Yona sai otteen takaisin ja yleisö ei häntä tuntunut hylänneen missään kohtaa. Laulajatar kävi kuljeskellessaan myös aivan korvani juuressa, mistä huomiosta en olisi niin välittänyt. Kitaristi oli kovassa vedossa. Onneksi osasin ennakoida hänen yhden soolonsa ja otin sen nauhalle. Kaksi minuuttia ja 9 sekuntia huikeutta.

Perjantaina jäi näkemättä Ville Leinonen & Valumo. Kun ehdin paikalle, Pehmoaino esiintyi päälavalla. Onhan se komeaa nähdä tuollainen kasvutarina. 

Sitten alkoi sataa, mikä ensin tuntui maailmanlopulta. Kävin koko Provinssin ainoan kerran Carlings Stagella, koska siellä sai sateensuojaa, mutta teltassa esiintynyt Peter Cat Recordings Co oli niin tylsä, että mieluummin lähdin sateeseen. Kuulin myöhemmin, että place to be olisi ollut amfiteatteri, jossa Antti Paalanen teki hanurillaan ihmeitä. No se nyt jäi kokematta.

Sateen jatkuessa harmitus sateesta väheni. Abreu esiintyi päälavalla. Väkinäistä yleisönhuudatusta. Kävin katsomassa Battle Beastia parikin kertaa, yritin tykätä. Noora Louhimo on taitava laulaja, mutta tuollainen humppa ei vaan iske. Piisin ajan jaksoin Suomen Die Antwoordia, Business Cityä.

Illan päätti JVG, josta sillai salaa pidän. Kyllä ne pomputti väkeä. Lavalla kävi vierailijoita, joista yksi oli kovassa nosteessa oleva Emma & Matilda. Tein huomion, että ovat ihania ihmisiä. J tai VG sanoi, että siinä on seuraava iso nimi tjsp. Ajattelin jo silloin, että kaksikon lauantain veto on huikea suksee.

Lauantaina katselin ja kuuntelin kaukaa KAJ:ta. Hassua. J. Karjalainen soitti vuonna 2025 Häntä ja Dorista, mikä on tarpeetonta, koska hän on tehnyt hyvääkin musiikkia.

Kello 16.15 alkoi sitten Provinssin paras keikka. Kun Vesta astui lavalle, satoi taas. Muutaman kappaleen jälkeen hän aloitti Valonsäteet, ja aurinko lämmitti jo selkää. Vesta oli mahtava. Uudet piisit Idoli ja Helmi jyräsivät yleisöä lakoon. Ota varovasti on tietenkin jo provinssiklassikko. Vestan ura on ehkä horjahdellut, mutta aina kun olen nähnyt hänet lavalla, hän on ollut suvereeni.

Melko pian Vestan jälkeen esiintyi Rebekka Holi, jonka keikat ovat aina hauskoja. Aina ja aina. Näin hänet jo kolmannen kerran ja uskon, että aina. Holi oli uudistanut settiä todella paljon sitten viime näkemän, kovia ralleja oli jäänyt pois, aikaakin tosin oli vain 45 minuuttia. Kitaristi Meri Wallenius veti musiikillisesti välillä parrasvalot itseensä, mutta Rebekka oli välispiikeissään festivaalin paras. Hieno keikka.

Kiirehdin Holista kohti amfiteatteria, jossa Emma & Matilda aloitti samalla hetkellä kun Rebekka Holi lopetti. Tilanne oli se, mitä oletin. Paikka oli täynnä ja sisään pyrki valtava määrä lisää. Päätin jonottaa, ja 45 minuutissa pääsin lopulta ihan keikan ääreen. Yleisö oli aivan myyty kaksikon edessä. Vaikka itse keikasta en saanut kunnon käsitystä, niin olin todistamassa tähtien syttymistä.

Myöhemmin illalla esiintyi muun muassa Electric Callboy, joka kyllä jakaa mielipiteet. Minä? Pystyn elämään ilmankin.

Joskus kauan sitten Provinssissa esiintyi nuori ja herkkä Haloo Helsinki! Nyt bändi oli festareiden pääesiintyjä. Katoin hetken ammattilaisia työssään, sitten pakenin sadetta kotiin.

Oispa Provinssi.






sunnuntai 30. maaliskuuta 2025

Maija Vilkkumaa Rytmikorjaamolla 29.3.2025



Nykyään tulee harvoin käytyä keikoilla, joissa on paljon väkeä. Yleensä kaiken maailman obskyyrejä esiintyjä on toljottamassa joukko työkavereita ja aiemmilta keikoilta mieleen jääneitä naamatuttuja. Maija Vilkkumaa on mainstreamia. Ilmankin ja erityisesti siinä genressä hän on ihan ylittämätön.

Rytmikorjaamolla esiintyi tietysti ihan huippuluokan bändi. Eturivi järjestää hauskaa seurattavaa silloinkin kun Maija juo vettä. Ville Salminen on kitaratähti ja Maria Rantanen luo turkoosin basson takaa itsevarmoja katseita.

Vilkkumaa tunnetusti osaa ottaa yleisönsä. Katalogissa on mistä valita. Ei ollut yllätys, että bändi veti hittiputken. Onhan se jäämässä tauolle. Seinäjoki oli viimeinen maakuntakeikka ennen sitä.

Ja mikäs siinä on hittejä heitellä. Tähti, Kesä ja Kristiina eivät levytettyinä versioina ole ihan itselleni kovinta kärkeä, mutta keikoilla toimivat. Salminen ja Vilkkumaa vetivät Tähteen sellaisen kitarabattlen keikan alkupuolella, että se jo olisi riittänyt kokemukseksi. Betty Draperin introksi eturivi järjesti sellaisen jumituksen, että Oranssi Pazuzu olisi kateellinen.

Sovitukset ovat hienoa, kaikki toimii ja toimi. No notes, sanoisi amerikkalainen. Minulle yleensä vähän hankalat Ei ja Ingalssin Laura upposivat nyt ihan hyvin. Totuutta ja tehtävää ja Lottovoitto olivat kohokohtia. Meinasin ihan unohtaa, että sellainenkin kappale on kuin Satumaa-tango. Kun se tuli, oli jo melkein ähky.

Tiivistänen: Maija on suomirokin kuningatar. Aina ja ikuisesti.

lauantai 8. helmikuuta 2025

Maaseudun Tulevaisuus Rytmikorjaamolla 8.2.2025

Maaseudun Tulevaisuus lämmitteli Rytmikorjaamolla Eläkeläisiä. Edellisen kerran MT oli esiintynyt Seinäjoella Provinssirockissa 1989, kun panssarit vyöryivät Tianmenin aukiolle Kiinassa.

Olin vielä pieni poika maaseudulla, kun MT räimi rokkiaan 1980-luvun lopussa uransa alkutaipaleella. Bändi jäi mieleeni nimenä, sillä tuskin sitä koskaan kuulin. Kaikki 1980-luvulla tehty rokki kasvoi kuitenkin päässäni myyttiseksi, sillä rokkia oli vähän saatavissa. Kaikki sitä soittaneet olivat suuria tähtiä ja sankareita. Ihmistä isompia.

Kun ajat sitten muuttuivat, pääsin oikeasti tutustumaan orkesterin musiikkiin. Ja sattuman kautta vähän tekemisiin kitaristi-laulaja Juissin kanssa. Se oli oikeasti kiehtova bändi, joka oli metelöinyt hyvällä asenteella. Opin sitten vielä senkin, että bändi keikkailee vieläkin, harvoin mutta jatkuvasti. Nyt vuonna 2025 bändi esitti uutta musiikkiakin.

No miltä se kuulostaa? Hyvältä rokilta. Yksinkertaista rymistelyä. Rummut, basso ja kitara riittävät, jos piiseissä on ideaa. Ja kyllä niitä MT:llä on. 

1980-luvulla rokki tietenkin laskettiin nuorten vihaisten miesten lajiksi. Nykyään se on melkeinpä eläkeläisten hommaa. Siinä seurassa MT:n pojat toki ovat vielä nuoria. Asennetta kokeneemmalla kaartilla ainakin on. MT runteli soittimiaan uskottavasti. Riittävää omaperäisyyttähän sillä on aina ollut.

Hieno kokemus.



maanantai 6. tammikuuta 2025

Musavuosi 2024



Teoriassa musavuosi 2024 oli luopumisen vuosi ja surujuhla, mutta ei oikeasti ollut. Totta on, että kaksi aikuisiällä voimakkaasti minua muovannutta yhtyettä lopetti. The Holy ja Iisa jättävät Chicxulubin kraatterin kokoisen aukon musakarttaan.

Mutta kun uuden musiikin virta on niin vuolas, ei käy surra. Ja ne "vanhatkin" luovat uuutta: NEØV teki raikkaimman kappaleensa koskaan. A Little Taste oli minulle vuoden piisi, vaikka se ei kuunnelluin ollutkaan. Sans Parade, Tams, Juhlat, Teini-Pää, Brian (o.s. ja Helvetin Perunat), Matka Maailman Ympäri, Minkki.. riittäähän noita linnassa.

Monet uusista artisteista näyttävät kyntensä tietenkin vasta aikojen saatossa: en osaa edes arvata, ovatko Mae tai Helka tulleet jäädäkseen. Tai Station Approach, jonka kappaleessa Kaika oli vuoden tihein tunnelma. Muovikukkien Maastopalot oli paras nollakytluvulle kumartava kappale. Saavatko aikaan toisen yhtä kovan? Entä mitä saavat aikaan Eino & Koskettajat, Eidetic Dreams, kymmenet muut? Aikaahan kaikilla on, tekipä iät ja ajat niin cool ollut Jaakko Eino Kalevi mielestäni uransa parhaat piisit vasta nyt.

Se pitää vielä tuoda esiin, että kansainvälinen popmaailma piristyi kummasti: Chappell Roan, Charli XCX ja Sabrina Carpenter julkaisivat parempaa poppia kuin mitä listoilla aikoihin on ollut.

Vuoden kuunnelluimmat artistit:

1. The Beatles

2. The Holy

3. NEØV

4. Tams

5. Teini-Pää

6. Juhlat

7. Brian

8. Haunted Plasma

9. Jutta Rahmel

10. Taikayö Camping

Vuoden kuunnelluimmat kappaleet:

1. Ihmemaa: Teini-Pää

2. Koti katoaa öisin: Juhlat

3. A Little Taste: NEØV

4. Illusion: Sans Parade

5. Piirrän kodin selkääsi: Mae

6. Puolet enemmän: Mielle

7. Tikari: Mystikot

8. Kaika: Station Approach

9. Teknologia: Helka

10. Bussi: Tams