maanantai 29. joulukuuta 2014

hyvä vuosi, huono hannes

Valitaan tänä vuonnakin jotain.

Vuoden levy: Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi: Käkkyrällään
Vuoden piisi: Hisser: Park Friction
Vuoden ulkomainen piisi: Ariel Pink: Put Your Number In My Phone
Vuoden vanha piisi: Chris Bell: I Am The Cosmos
Vuoden lyriikan pätkä:

 ja mä pyysin etten aina olis yksikseen,
 että astuis eteiseen se kirkkaimista kirkkain olento rakkauden,
 toivoin sitä parempaa, onnea tyttökuvioiden kaa
THJKB: Jauheliha


Sitten seliseli ja ensin myöntö: kylläpä oli uuden löytämisen suhteen karu vuosi ja voin syyttä vain itseäni!

Viime vuoden kuunnelluimpien artistien kärki kertoo karulla tavalla urautumisesta. Kymmenen kärjessä on 8 veteraania. Miten Kentiä muka on tullut noin paljon kuunneltua? Absotkin tuntuu olevan ihan väärän vuoden listapaikalla. Ulta Bran popittamisen sentään muistan. Uusista nimistä mukaan ovat mahtuneet vain Särkyneet ja löytämäni veteraaniartisti East River Pipe. Lisäksi THJKB edustaa listalla tuoreutta sikäli, että on mukana uuden levyn ansioista. Itse asiassa edes etäämpää listalta ei löydy kovin paljon järkeä. Blind Architectin EP:tä popittelin niin paljon jo YouTuben kautta, että scrobbleissa se jäi kauas kärjestä.

Kuunnelluimmat artistit: 1. Absoluuttinen nollapiste 2. Pet Shop Boys 3. Arcade Fire 4. Kent ja Särkyneet 6. Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi 7. Bob Dylan ja AWOLNATION 9. East River Pipe ja Ultra Bra.

Kuunnelluimpien kappaleiden tilanne ei ole sen valoisampi. Spotifyn tehosoittolista-soittolista on jauhanut vuoden läpi vanhoja suosikkeja. Top kympissä THJKB:n Jauheliha on tuoretta. Ruotsalainen Makthaverskan ja Big Starista aikoinaan sooloillut Chris Bell ovat myös tämän vuoden aikana löytyneitä, mutta esimerkiksi Makthaverskanilta en ole muita kappaleita jaksanut vieläkään kuunnella...
Luulin muuten, että Matia Bazarin Ti Sento olisi noussut kärkisijoille, mutta ei ehtinyt. Kansainvälisistä hiteistä mukana on Sian Chandalier ja Ariel Pinkin Put Your Number In My Phone. Ne ovatkin hyviä kappaleita. Sen lisäksi tuoreutta edustavat Hisser – Park Fiction, Pietarin Spektaakkeli Tyttö Lähtee Tanssimaan, StarsFrom The Night ja Samae KoskinenPerilliset.

Kuunnelluimmat kappaleet: 1. Ultra Bra – Pinnan alla 2. Anna Järvinen – Nuori Ja Kaunis 3. Pet Shop Boys – Love Is a Bourgeois Construct 4. Grouplove – Ways To Go ja Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi – Jauheliha 6. Makthaverskan – Asleep 7. Chris Bell – I Am The Cosmos, Wiidakko – Juhlat, The New Tigers – World's Greatest Actor ja Magenta Skycode – Gee
   



perjantai 26. joulukuuta 2014

Kuuluisan huonoja musavitsejä

Nyt kun puoli Suomea kohisee vanhoista kunnon Susikoira Roi -vitseistä, on aika lukea vielä huonompia. kaikki neljä oheista tarinaa ovat omakeksimiä, samoin 3 punchlinea. ekan itse vitsi on jostain lainattu. näitä olen vuosien mittaan pohtinut. valitettavasti.

PATE MUSTAJÄRVI -VITSI

Kaksi nuorta ihmistä, kutsuttakoon heitä tässä Matiksi ja Liisaksi, oli löytänyt toisensa. Nuorenparin onni näkyi kauas, ja ihmiset olettivat näkevänsä pariskunnan, joka perustaisi perheen ja ryhtyisi elämään kaikin puolin säädyllistä elämää Matin kotiseudulla erään maaseutukaupungin läheisyydessä.
Alusta lähtien suhdetta kuitenkin rasitti asia, jonka merkitystä kukaan ei aluksi osannut arvioida, vähiten Matti. Tuo asia oli poliittinen ideologia. Matti oli aina ollut poliittisesti jokseenkin välinpitämätön. Oli hän äänestänyt vaaleissa, mutta asialle ajoi lähinnä velvollisuudentunto, ei kiinnostus.
Matti oli ottamassa hoitoonsa isänsä perustamaa pientä yritystä, mutta sen verran kädet olivat hänellä mullassa, että hän ei ottanut omakseen oikeistopuolueiden sanomaa yrittäjyydestä - ei silti asemansa vuoksi ollut liioin vasemmallakaan. Melko isänmaallinen Matti kyllä oli, mutta ei kapeakatseinen tai kiihkomielinen.
Luonteeltaan tasalaatuiselle Matille kaikki ääriasiat tuntuivat vierailta ja epäilyttäviltä, ja niinpä pääsemme ongelman lähteelle. Liisa nimittäin oli jo peruskoulun ysiluokalta asti tuntenut vetoa vasemmistopolitiikkaan. Eikä vähä mitään, Liisa halusi suorastaan kommunistista vallankumousta. Lukiossa Liisa ahmi asiaan liittyvää kirjallisuutta ja haaveili maailman parantamisesta.
Siirryttyään opiskelemaan käytännönläheistä alaa ammattikorkeakouluun Liisa hakeutui mukaan kaupungissa toimineen kommunistisen nuorisojärjestön toimintaan. Liisa kulutti aikaa ja energiaa aatteensa hyväksi. Hän viihtyi hyvin radikaalisti ajattelevien tovereidensa kanssa.
Sitten hänen elämäänsä astui Matti, tuo ulkonäöltä ennestään tuttu naapurikunnan kelpo nuorimies. Liisan opinnot tulivat tehdyiksi ja edessä oli paluu kotikuntaan töihin. Matti ja Liisa keskittyivät toisiinsa. Liisalle irrottautuminen vanhoista tovereista ei kuitenkaan ollut helppoa. Hän piti yhteyttä tovereihinsa ja järjesti asiaa käydäkseen kaupungissa.
Mattia Liisan menot alkoivat harmittaa. Koska Liisa ei ollut mikään synnynnäinen valehtelija, Matille valkeni ennen pitkää millä asioilla nuori nainen kaupungissa liikkui. Matti ja Liisa kävivät asiasta monta keskustelua. Mattia häiritsi erityisesti valehtelu, mutta ei hän katsonut hyvällä sitäkään, että Liisa keskittyi johonkin muuhun kuin yhteiseloon. Liisa taas näki salailun ainoaksi vaihtoehdoksi, sillä hän ei osannut irrottautua menneestä tai luopua aatteestaan. Toisaalta hän ei olisi halunnut suututtaa Mattia.
Tämä tilanne jatkui vuosia. Matti ei millään voinut uskoa, että poliittinen toiminta saattaisi rikkoa parin yhteisen tulevaisuuden. Aika kuitenkin kului, eikä mikään muuttunut. Pieni näkemysero kasvoi välejä kalvaksi riidanaiheeksi. Kumpikin yritti sovitella, sillä he eivät olisi haluneet luopua toisistaan.
Varsinkin Matti oli kuitenkin jo melko rauhaton: hän näki, että tilanteeseen olisi saatava ratkaisu. Hän alkoi painostaa Liisaa yhä rajummin ja antoi ukaasin: valitse minut tai toverisi. Matti uskoi, että miehinen jyrähdys olisi ongelman ratkaisu. Liisa sanoi valitsevansa Matin.
Tilanne rauhoittui ja edessä oli kihlojen vaihto. Seuraavat kuukaudet menivät onnellisissa merkeissä. Sitten Liisalla alkoi taas olla asiaa kaupunkiin. Matti haistoi palaneen käryä ja tutki asiaa. Lopulta ei jäänyt mitään epäselvyyttä siitä, etteikö Liisa olisi palannut entisille teilleen.
Matti päätti, että asiasta tuli keskustella vielä yhden kerran. Hän tenttasi Liisaa tämän menoista, haluista ja tekemisistä. Kun keskustelun minuutit muuttuivat tunneiksi, Matti alkoi nähdä asian Liisan näkökulmasta. Ja sitten, yhtäkkiä, hänelle valkeni, ettei Liisa koskaan voisi luopua ihanteistaan.

Tästä Matin valaistumisesta on tehty piisikin, mikä se on?
- ?????
- Tahdot komut tosiaan.


ANNA JÄRVINEN -VITSI

kerron teille yhden jutun muusikkopiireistä, joka ilmeisesti ei ole kovin laajassa tiedossa.
nimittäin alkuvuodesta Suomen musiikkialan kerma kokoontui Seinäjoelle Mars-tapahtumaan. eräs ilta oli jo vaihtunut yöksi, kun maamme levymogulit jatkoivat virvokkeiden parissa. senhän tietää mihin sellainen johtaa: tyypit alkoivat elvistellä kiinnityksillään.
mutta tässä vaiheessa tarina poikkeaa oletetusta ladusta. pomot nimittäin huomasivat, että listoilla oli poikkeuksellisen paljon nuoria muusikoita. oli Robinia, Benjaminista jo huhuiltiin, Softenginestä kohuttiin, Tuuli ja Linda Vink olivat mukana kuvioissa. oli paljon muitakin.
pomojen railakas ilta muuttui vakavaksi pohdinnaksi siitä, kuinka näitä nuoria ihmisiä tulisi ohjata raadollisessa musiikkimaailmassa. joukosta löytyi poikkeuksellista hyväntahtoisuutta. mogulit päättivät järjestää kesällä seminaarin musabisneksen nuorille toivoille. mutta ketkä sopisivat parhaiten opastamaan näitä kallisarvoisia kiinnityksiä? mitkään vanhat pierut eivät tulisi tietenkään kuuloon. Pate Mustajärvi Isac Elliotin mentorina ei millään muotoa kuulostanut järkevältä.
lopulta pomot tulivat siihen tulokseen, että Anna Järvinen ja Olavi Uusivirta olisivat sopivia henkilöitä ohjaamaan nuorisoa. heillä olisi juuri sopivasti uskottavuutta, mutta samalla riittävästi näkemystä. Järvinen ja Uusivirta suostuivatkin tähän tempaukseen. niinpä eräänä kesäviikonloppuna suuri joukko nuoria musiikintekijöitä kokoontui erääseen tunnettuun seminaaripaikkaan saamaan opastusta musabisneksen koukeroista.
osanottajia kertyi enemmän kuin järjestäjille oli alustavasti tullut mieleen. seminaarikeskuksen suuri auditorio tuli tupaten täyteen väkeä. auditorion akustiikka paljastui huonoksi. niinpä Järvisellä ja Uusivirralla oli vaikeuksia kommunikoida takarivin kanssa. opettajat eivät nähneet kunnolla auditorion perälle, ja kaikilla oli vaikeuksia kuulla toistensa lausumia. jotenkin auditoriotuokio kuitenkin onnistuttiin viemään suunnitelmien mukaan maaliinsa.
lopuksi Järvinen ja Uusivirta pyysivät yleisöä esittämään kysymyksiä. takarivistä sellainen tulikin. heleä ääni yritti sanoa jotain, mutta ääni ei kantanut eturiviin asti. Uusivirta pyysi toistamaan kysymyksen. se tulikin suuremmalla volyymillä.
edelleenkään Uusivirralla ja Järvisellä ei kuitenkaan ollut varmuutta siitä, kuka kysymyksen oli esittänyt.
- Tuuliko se on kun huutaa, aloitti Järvinen,
- ...vai onko se joku muu, jatkoi tähän Uusivirta.

LAURA NÄRHI -VITSI

Suomalainen rap-artisti esiintyi kahdesti Helsingin Olympiastadionilla täydelle tuvalle. Tämän jälkeen hän tuli siihen tulokseen, että Suomessa ei ole mitään saavutettavaa. Artisti kutsui edustajansa ja levy-yhtiönsä palaveriin: tähtäimessä olivat nyt kansainväliset markkinat.
Warner Musicilla oli heti valmis esitys: artistin tulisi tehdä yhteistyötä kansainvälisesti tunnetun esiintyjän kanssa. Lyötiin kättä päälle ja Warner aloitti sopivan yhteistyötahon etsinnän. Jonkin ajan kuluttua sopiva ehdokas löytyikin. Kansainvälisen hitin aikoinaan tehnyt laulaja oli jo vuosia ollut hieman alamäessä, mutta edelleen tunnettu nimi. Warner tuli siihen tulokseen, että tämä kuuluisa yhden hitin ihme voisi lähteäkin mukaan yhteistyöhön.
Ajatukset kävivät yksiin sekä rap-artistin että kansainvälisen staran taustaihmisillä. Biisinikkarit, markkinointikoneisto ja tuottajaporras virittettiin huippukuntoon ja tuloksena olikin varsin kansainväliseltä kuulostava kappale. Kun se laskettiin markkinoille, tuloksena oli eurooppalainen hitti, joka aukaisi rap-artistille uusia ovia. Myös entinen hittilaulaja palautti suosionsa vähintäänkin kunniallisiin mittoihin.
Warnerilla tämä uutinen otettiin tyytyväisinä vastaan. Päätettiin, että samaa kaavaa kannattaisi yrittää uudelleen. Nyt panokset olivat entistä kovemmat.
Suomalaisen laulajattaren ura päätettiin nostaa kertaheitolla megatähtiluokkaan. Warner päätti käyttää kaiken mahdollisen osaamisen ja kaikki mahdolliset kontaktit, jotta laulajattarelle löytyisi sopiva yhteistyökumppani. Nyt ei puhuttu enää unohtuneesta yhden hitin ihmeestä, vaan huipulla olevasta tunnetusta artistista. Warner aloitti pitkän kampanjan kulisseissa. Kyseessä oli niin massiivinen ponnistus, että se aiheutti liikehdintää kansainvälisessä bisneksessä. Moni isokin tähti halusi tehdä työtä suomalaislaulajattaren kanssa. Syntyi jopa pientä kilpailua siitä, kuka saisi kunnian tulla mukaan.
Etsintä kesti kauan ja kiristi ehdokkaiden hermoja. Lopulta Warner kutsui loppusuoralle edenneen kolmikon tapaamaan laulajatarta. Kemioiden täytyisi kohdata täysin. Tapaaminen oli pitkä ja monivaiheinen. Se kesti useita päiviä, kunnes ehdolla olleet artistit alkoivat hieman kapinoida. He vaativat, että laulajatar tekisi ratkaisunsa pian.
Lopulta laulajatar oli valmis. Hän puhutteli kaikkia ehdokkaita, kävi läpi näiden vahvuuksia ja heikkouksia. Sitten hän teki ratkaisunsa. Laura Närhi asteli Akonin luokse ja sanoi:
- Sinä olet minun Sisqóni.

TIMO LÖYVÄ -VITSI


Muusikkopiireissä on onnistuttu visusti vaikenemaan 1990-luvulla sattuneesta onnettomuudesta, joka olisi saattanut jättää traagiset jäljet suomalaisen kevyen musiikin kenttään.
Nivalan Tuiskula oli nimittäin päättänyt järjestää eräänlaiset talvifestivaalit ja oli buukannut tapahtumaan nipun maamme tuolloisia ykkösartisteja. Mukaan oli saatu muun muassa Kaija Koo ja Movetron, jotka huomasivat, että keikkakuviot nivoutuivat sillä tavalla yhteen, että olisi suorastaan edukasta järjestää Nivalaan yhteinen kyyti. Etelä-Suomesta lähtenyt yhteiskuljetus poimi mukaansa muun muassa Movetronin laulajattaren Pohjois-Pirkanmaalta Kihniöstä ja Timo Löyvä astui autoon Alavudelta, jossa mies oli piipahtamassa kotimaisemissa.
Keikalle ajettiin päivänvalossa, joka tosin Suomen talvessa on kovin lyhyt. Lisäksi sää muuttui pohjoiseen mentäessä, kuinkas ollakaan, tuiskuiseksi. Onneksi keikkabussia ohjasi kovan luokan ammattilainen ja matkustajien mieli oli korkealla. Mutta ammattikuskin ammattitaito ei voi mitään vastaantulevan liikenteen törttöilijoille. Kävi nimittäin niin, että Reisjärven ja Haapajärven välillä tiellä 58 juuri Reisjärven ja Vuohtajärven yhdistävän Salmensuun kohdalla bussi joutui väistämään hallintansa menettänyttä henkilöautoa ja ajautui ulos ajoväylältä. Bussi möyri ja poukkoili pitkin maita ja mantuja, kunnes jäi poikittain vinoon asentoon salmen penkereelle.
Rytäkässä bussin ikkunoista osa oli rikkoutunut ja yksi matkustajista oli epäonnekseen lentänyt autosta ulos. Hän oli lyönyt päänsä ja oli tajuton, ja liukui parhaillaan törmää pitkin kohti hyytävää vettä. Pöllämystyneessä bussissa vasta selvitettiin sitä, kuinka kullekin oli käynyt. Kaikki näyttivät olevan ok, kunnes Timo Löyvä huomasi, että bändin laulajatar oli nyt välittömässä vaarassa. Löyvä yritti kiirehtiä ikkunasta ulos, mutta huomasi sen yksin liian hankalaksi. Hän tarvitsi hieman työntöapua, ja keksi, että lähimpänä oleva henkilö voisi auttaa hänet ulos kohti törmää, jolla laulajatar liukui kohti turmaa.
Niinpä Timo Löyvä sanoi Kaija Koolle nuo sittemin kuuluisiksi tulleet sanat, joilla tämä tapaus salakirjoituksenomaisesti ikuistettiin suomalaisen pop-musiikin historiaan: "En Päivistä kiinni saa, ilman sinua kai koskaan minä Päivistä en kiinni saa"

maanantai 22. joulukuuta 2014

Hyvää progeiltaa

 Oho. Onpas se pitkä! Alla on syyskuussa Facebookissa pitämäni progeilta. Muistiin itselle, jos vaikka ZuckMark myö minun feedin pois.

hyvää progeiltaa! tämän statuksen alle tulee nyt sitten illan mittaan linkkejä progressiivista rockia sisältäviin youtube-viedoihin. vastaavaa olen tehnyt ennenkin, mutta tällä kertaa olen jopa hieman valmistellut soittolistaa. mukana ei ole yhtään progen kanonisoitua kovaa nimeä (ainakaan tietääkseni), vaan viime aikoina vastaan tullutta obskuurimpaa kamaa. mutta hyvää kamaa. toiveita saa esittää. niitä ei toteuteta.

että mitä että? Alice Cooper ja proge? tämä arizonalainen golfaaja ja bändinsä ei ole kanonisoitua progea, mutta saa kunnian aloittaa tämän satsin. ehtaa kamaahan tämä on. School's Out on kaukana, kun bändi irrottelee kahdeksan minuuttia lähes ilman rokkilaulua. https://www.youtube.com/watch?v=JFPWhNmlKtY

jatketaan vielä melko normaaleilla vesillä. Argent on englantilaista rokkiprogea. Perustaja oli The Zombies -veteraani ja alkuperäinen laulaja teki myöhemmin Rainbowille isoja hittejä. Kai tämäkin menisi Rainbowin piisistä. https://www.youtube.com/watch?v=WUD56oaqgxQ

siirtykäämme Saksaan. levynkannet antavat olettaa, että tässä ollaan huumorin pilke ja halko silmässä E-roticin hengessä, mutta antakaa armoa. vaikka peli avautuu kilkuttelulla, niin aika kova rokkipoljento tässä alkaa neljän minuutin maissa. loppujen lopuksi sellaista melko perinteistä rokkiprogea tämä Birth Controlin kappale on, urut ja kaikki. melko mukavasti kitara möyryää. https://www.youtube.com/watch?v=9mY6_6rQyjI

kun jouduimme Saksaan, emme heti pääse sieltä pois. lisäksi nyt tulee eteen vakava paikka, nimittäin saksalainen huumoriprogeyhtye. kuulemma liveshow'ssansa oli sketsejä ja kaikkia. tämän linkin laulu on osa yli tunnin kestävää soitantaa, mutta en halua omistaa Grobschnittille sentään koko iltaa. Viiden minuutin kohdalla tulee suunnanmuutos, kaunis uusi alku. Malttakaa nyt ainakin sinne asti. esitys on live. https://www.youtube.com/watch?v=RGdfdfa-J34

saksalaisilla on tapana ylittää Belgian raja. noudatan heidän perinteitään. voisi luulla, että mitään hyvää ei synny, kun yhdistetään kaksi vaikeasti siedettävää asiaa, Belgia ja viulu, mutta tämä Pazop on minusta mukavaa viuluprogea Mahavishnu Orchestran hengessä. jos ette tunne Mahavishnu Orchestraa, niin sietäisitte hävetä. https://www.youtube.com/watch?v=HahVnXcuIe4

olipa se edellinen lyhyt. jatkamme viulumaisella otteella, vuorossa on "kelttiprogen isoisä", irlantilainen Horslips. voiko tästä muka olla tykkäämättä? hyväntuulista ja menevää. ihanata. https://www.youtube.com/watch?v=Wkv5x0-xeWU

proge ilman Italiaa on teeskentelyä. saapasmaassa oli meininkiä heti, kun The Beatles tai King Crimson tai joku muu oli keksinyt progen. tämä Balletto Di Bronzo on aloittanut 60-luvulla. todella vahva lataus on tässä kappaleessa heti alusta lähtien, vaikka mukana on vain akustinen kitara, laulu ja taputuksia. Piisissä on mittaakin vain nelisen minuuttia, mutta siihen mahtuu monta tyyliä: myytillisen alun jälkeen mennään svengaten huuliharpun kanssa. Sen jälkeen mukaan tulee bassoa ja ulinaa. Wau. https://www.youtube.com/watch?v=POOnMqVUGp4

jatketaan italialaisella progella, ja jollakin kierolla tavalla koko tämän setin parhaalla kappaleella. Acqua Fragilen kappale alkaa hölmösti ja muuttuu vielä hölmömmäksi, mutta on niin kiehtova ja hauska, että pakostakin nousee tehosoittoon tällainen. kaikki yhdessä: dyydydyddydydydydydydydy-dyydydyddydydydyy. https://www.youtube.com/watch?v=lOaRsvY0iTg

lyhytprogesta on aika siirtyä kymmenen minuutin tuolle puolen. Jeff Wayne on mainosmies, joka on tehnyt roppakaupalla jinglejä, mutta myös elokuvamusiikkia. tunnetuin hän on kuitenkin jinglemiehelle melko mahipontiselta vaikuttavasti projektista. mies nimittäin sävelsi H.G. Wellsin klassikkoromaanin Maailmojen sota. ja mikäs siinä, kun sävelsi sen hyvin. mukana on tarinaa kertova lukija, mutta yllättäen se toimii ja tuo tiettyä myytillisyyttä tähän koko touhuun. melko epämääräisistä aineksista on keitetty aika kiehtova soppa. https://www.youtube.com/watch?v=ObomwH2ztTM

kymmenen minuuttia rikotaan taas. veljemme Ruotsissa ovat saaneet tällaista aikaan, mukana on huilu, tuo Pohjolan progen vakiosoitin. kun muut kappaleet ovat valtaosin 70-lukua, niin Änglagård perustettiin vuonna 1991 ja hajosi jo 1994. laulaja on melko kamala, mutta soitanta muuten vallan letkeän reipasta. https://www.youtube.com/watch?v=AsVXZLlm1Lo

käydään myös Yhdysvalloissa, vaikka se ei mikään progen kehto olekaan. mutta esimerkiksi Missourissa vuonna 1972 nuoret miehet kovasti puuhasivat progen kanssa. ei tämä Pavlov's Dog ole hassumpaa, vaikka laulaja on liikaa Rush. https://www.youtube.com/watch?v=bn6PoixRZcs

jostain syystä loppua kohti progeillat menevät jazzprogea kohti. niin nytkin. tapahtuu suunnittelematon paluu Saksaan, ja Kraan-nimisen retkueen seuraan. tähän on hyvä päättää lähetys. https://www.youtube.com/watch?v=HjR320Y4NTQ

lauantai 20. joulukuuta 2014

Pimeyden voimat

YleX soitti Pimeyttä 19.12. Se tuntui mukavalta. Uusi kappale Hetki vielä tuntuu sekin mukavalta, kun siihen on tottunut. (Saattaa olla, että kirjoitan sanoituksen kohdasta "Sillantaus remontoi" ihan pitemmästikin toisaalla.)

Mukavalta ei tuntunut, kun paikallisessa Anttilassa oli Pimeyden loistavaa esikoista poistomyynnissä. Kyllä niin kovan levyn pitäisi myydä eioota. Näky riipaisi niin, että ostin kaikki nuo levyt hintaan 3.99/kappale. Niitä oli viisi. Tarjosin niitä ilmaiseksi ihmiskunnalle. Kaikki saivat lopulta (varmaan) hyvän kodin.

Kun aikoinaan tein julkiarvioita tuosta esikoisesta, niin taisin olla sillai puolinihkeä. Että en ollut ihan varma, alkaako tökkiä. Ei ole alkanut. Tammikuussa tulee siis lisää Pimeyttä. Vaikka tässä muuten odottaa valoa, niin käyhän tämäkin.



keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Gabonin 0piste

Koska kuuntelen paljon suomalaista musiikkia ja pidän sitä hyvänä, ajattelen joskus, että ei ole mitään syytä sille, etteikö kaikissa muissakin maissa tehdä yhtä paljon hyvää musiikkia. Järisyttää toki se ajatus, että Albaniassa, Belgiassa ja Gabonissa on oma Absoluuttinen Nollapiste ja oma Magenta Skycode, mutta täytyy olla.

Proge on asia erikseen, sillä vaikkapa nyt turkkilaista progea tulee eteen, jos vähänkin penkoo. Kuunnelkaa tuota Erkin Korayta sikäli että se on hyvä. Kun alkaa soittaa progea, niin ihan helposti on Italiassa, Irlannissa, Hollannissa, Ruotsissa, Grönlannissa... missä vaan (no lähinnä Euroopassa).

Pop ja rock on vähän toista. Jotain satunnaista puolalaista Manaam-diggailua aika vähän siltä sektorilta osuu silmään. Italia on toki ehdoton pop-maa, mutta Franko Battiatoa lukuun ottamatta on se silti aika tuntematonta. Hauska on muuten Battiato.  (Tuollaisella usean sadan piisin progesoittolistalla, jota kuuntelen, on kyllä Battiatoa.)

Matia Bazar on kuitenkin ihan törkeän kova. Bändi on jotain järkyttävän coolia ja laulajattarelta esim. tässä sellainen fyysinen presenssi, että mitään ei jää toivomisen varaan. Vähänkö tätä alla olevaa luukutin kesällä!





lauantai 13. joulukuuta 2014

Ensikorvauksella



http://thequietus.com/articles/06425-east-river-pipe-interview

Tuossapa nyt yksi juttu Fred Cornogista. Kulttimuusikko, huumeriippuvuus, kodittomuus, kotistudio, outsider, Home Depotissa töitä, iskä ja aviomies, Kurt Cobain... hohhoijaa. Tai sinänsä ihan liikkis tarina miehestä, joka tekee hyvää musaa, ei kestä päihteitä, mutta järjistyy ja panee elämänsä järjestykseen, mutta onhan noita kuultu.

Cornog on tehnyt lukuisia levyjä East River Pipe -nimellä ilman, että hanneksella Seinäjoella tai Tampereella puhumattakaan Lappajärvellä on ollut mitään käryä semmoisesta. Sitten yksi musiikkijournalisti (sellaisiakin on, olikohan se Jean Ramsay) tekee Jukka Nousiais -arvostelun ja listaa lukuisia tuotteliaita kotistudiomuusikoita. Nousiaisen levy on ok, mutta nuo listatut nimet herättävät enemmän mielenkiintoa. Oletan heidät Daniel Johnstonin hengenheimolaisiksi, mikä olisi vänkää. Yllätyn, koska East River Pipe on laadukasta indiehissuttelua, ei mitään sellaista viemäriputkesta purkautuvaa pahaa oloa, johon artistinimi viittaa.

Tarvitaan ihan muutama sekunti vain Make A Deal With the City -kappaletta ja se on siinä. Uusi suosikkiartisti on löytynyt.

torstai 11. joulukuuta 2014

Kolme minuuttia on jo progea

Monta kertaa olen lukenut bändistä nimeltä Särkyneet ja antanut olla: varmaan hyvä, kiva kiva, sitten joskus. Sitten suurisieluinen ihminen AWe kertakaikkiaan työnsi bändin kurkusta alas. Hyvä kun väkipakon eteen asetti, sillä Särkyneet on hyvä. Punk-taustaa soittajapojilla, vähän nätimpää, mutta rokua meininkiä laulajattarella.

Kappaleet pysyvät 2 minuutissa, niissä ei soiteta turhanpäiviäisiä ja kerrotaan aina tarina. Myönnettävä on, että jos levy levyn perään Särkyneitä luukuttaa, niin uupumus voi iskeä, mutta kannattaako sitten tuolla tavalla alkaa pakkomielteiseksi, mitä?? Eikö voi vain kuunnella reipasta rock-meininkiä juuri sopiva annos, ei sitä tarvitse ähkyyn tunkea.

Joku hyvä koira on hyvä kappale aloittaa, vaikka koirat on tyhmiä. (2 minuuttia ja 5 SEKUNTIA. Ai, ai, paha homma.)

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Pidä huolta Paven maineesta



Olen ajatellut Pave Maijasta. Se on ihan tavallista ja terveellistäkin, jos ei mene sen kanssa liiallisuuksiin.

Ajoin autolla itsenäisyyspäivän aattona paikasta A paikkaan B. Koska olen vanha mies, kuuntelin välillä Radio Suomea. Oliko peräti Olga K joka soitti minulle ennestään vieraan Pave-kappaleen arvatenkin hauskana anekdoottina itsenäisyyspäivän ja odotettujen mellakoiden alla.

Kappale on näköjään julkaistu 1991, mutta se on kaikin puolin ehtaa 80-lukua. Tuon vuosikymmenen äänimaailmaa moititaan kylmäksi, mutta se on ainakin tunnistettava ja selkeä. Nykyisin äänimaisema on monesti todella tuhnuinen ja mössöinen, ei ole dynamiikkaa. Esimerkkinä tästä mainittakoon Pariisin Kevät, joka menee tässä suhteessa koko ajan huonompaan suuntaan. Se ei tee Arto Tuunelan kappaleille oikeutta. (Ja on se Tuunelan sävellyskynäkin teroittamista vailla.)

Kuokkavieras on juustoinen, niin kuin Pavelta sopii odottaa. Mutta onhan näissä Paven vedoissa aina jotain vastustamatonta.

Nykyäänhän 90-luvulla areenoita kiertäneistä mestareista kaikki ovat kokeneet renessanssin, Pave pienimmän. NRGM piti häntä parin vuoden ajan esillä jonkinlaisessa semi-ironisessa mielessä. Ei pitäisi kyllä ollenkaan ironisesti suhtautua mieheen, jonka Wikipedia-sivussa on tieto "Maijasen ensimmäinen työ tuottajana oli Wigwamin Nuclear Nightclub -albumi."

Mutta siltipä vielä Kari Hotakaisen kaltainen fiksu mies on älähtänyt Pidä huolta -piisistä.

Suosikkilineni kappaleessa on "joulukatu väylä onkin vanhaan viidakkoon". Jotenkin niin tiettyyn 80-luvun tyyliin liittyvää sanataiteilua. Ketä niitä nyt Paven lisäksi olikaan.

torstai 4. joulukuuta 2014

Testissä: Vuoden hypebändi

Vuoden levyjä listataan täyttä päätä. Tämä vuosi on kaiken kaikkiaan mennyt juostessa irtopiisien perässä, eikä edes aivan uusien. Uudet  levyt ovat tutkimattomia. Ariel Pinkiä olen kuunnellut yksittäisinä kappaleina. Tämä on erittäin hyvä kappale.  Levykin varmasti on, hyvä.

St. Vincentiin on pitänyt tutustua kunnolla piiit-käään. Ei tänäkään vuonna ole tullut sitä tehtyä, vaikka hän on mukavanoloinen ihminenkin vielä.

The War On Drugs taitaa tänä vuonna olla SE bändi. Piirit ovat pienet Ameriikan raitillakin. Kurt Vile soitti bändissä ennen, nyt The War On Drugs on myös Vilen taustabändi ja kaiken lisäksi siinä on jäsen Beirutista.

Pitäähn nyt sen verran hypeen hypätä, että se kaikken coolein juttu on hallussa. Kuuntelin kaksi The War On Drugsin levyä, kolmehan niitä taitaa olla. Reilun kolmen vuoden takainen Slave Ambient on osin aika paljon samanlaista juurevaa ja soljuvaa meinki kuin Kurt Vile, jonka tuotantoa tunnen ja josta pidän. Uusin ja kehutuin levy Lost In the Dream taas on vähän niin kuin Dire Straits ja Tom Petty ja pikkuisen jotain ambientia. Kiinnostava levy, jopa ehkä hyvä, kunhan kuuntelen toisen kerran.


Under the Pressure on sellainen kappale, josta voi vaikka aloittaa. Mukavan pitkäkin.

Kun nyt mainitsin Beirutin, niin liitän tähän yhteyteen linkin kappaleeseen No Dice. Se on vanha kappale, mutta mitä hyväntuulisin. Se on ollut syksyn piristys. On myös aikamoinen kummallisuus jopa näinkin omintakeisen artistin tuotannossa.


tiistai 2. joulukuuta 2014

Lanseeraan hyvinvointi-indien

Jos nyt pitää muistaa joku oma blogaus, niin se on tämä jossa lyttään varkaan. Kävin kuumana, mutta syystä.

Kun et kerran jaksa avata linkkiä, niin kerron, että yksi lahjaton amerikkalaisjamppa alkoi muutama vuosi sitten kylmänviileästi plagioida Postal Serviceä, joka teki kymmenisen vuotta sitten yhden kaikkien aikojen klassikkolevyistä, eikä muuta sen jälkeen. (Siitä on tehty dokumenttikin, siitä, että miten se levy vaan kestää ja kasvaa, vaikka oli sivuprojekti.) Varkaudesta tuli iso hitti, mitä taas Postal Service ei varsinaisesti ollut. No, se panee harmittamaan.

Se amerikkalaisjamppa, jonka nimi iäksi unohdettakoon, oli toki törkeä ryöstäjä. Mutta Suomen Postal Service on hyvä. Aika pommina tuli, että Disco Ensemblen etuhahmo on sooloillut tällaista. Hisser on projektin nimi ja Park Fiction on ehkä vuoden paras kappale.

Miikka Koiviston kanssa laulava Seidi Guzejev on LÖYTÖ.

Ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa tuolle suippokorvalle, siis Koivistolle. Kova debyytti.




Toinen vuoden paras kappale on Starsin  From the Night. Tämä youtube-versio on vain 4 minuuttia pitkä. Parempi on pitempi ja tässä tapauksessa pidempi on parempi. Kappale muistuttaa siitä, että kymmenen vuoden takaiset indiepumput ovat nyt keränneet ikää ja massaa ja ovat nostalgisia juttuja. Hisserkin on vähän nostalginen heti alkuunsa.

Onko genren nimi hyvinvointi-indie?

maanantai 1. joulukuuta 2014

Naisia menneisyydestä




Jotkut artistit jäävät paitsioon ilman mitään erityistä syytä. Aina kun kuuntelen Crowded Housea, ihmettelen miksi kuuntelen milloinkaan mitään muuta. Ja onkohan siitä taas vuosi tai kaksi tai kolme kun olen Finnien musiikkia kuunnellut.

Pari vuotta sitten minulle runnottiin soitettavaksi Susanne Sundførin kappale White Foxes. Totesin sen ihankivaksi ja ajattelin palata joskus asiaan ja palasinhan minä. Kuuntelin kappaleen 26.4.2012 kello 19.45, kertoo LastFM. Joten heti perään kuuntelin sen 1.12.2014 kello 20.55. Siinä välissä löysin Oskari Onnisen soittolistalta Susannen kappaleen Fade Away. Se on White Foxesia popimpi, mutta myös hyvempi. On muuten tuota ääntä kyllä tullut kuunneltua muutenkin, koskapi laulaa hän myös joillain Röyksoppin ja M83:n kappaleilla. Mutta pitääpä vähän kuunnella, joku kappale on saanut 9 miljoonaa Spotify-soittoakin. Hetikohtahan onkin vuosi 2018.

Välihuomio: on se Onnisen Spotify-lista vaan ärsyttävän varma paikka löytää musiikkia.

Sundfør on norjalainen. Manna on suomalainen. Mannaa olen kuunnellut paljonkin. Tarkemmin sanoen tokaa levyä Songs of Hope and Desirea, jolta esimerkiksi Some Girls/Some Boys on kivikova. Livenäkin olen nähnyt.

Sittemmin Manna on julkaissut Shackles-levyn, jota kehuttiin ja jota en kuunnellut. Sittemmin Manna on tullut maineikkaaksi Kerkko Koskinen Kollektiivissa. Sittemmin Manna on antanut aika ärsyttäviä lehtihaastatteluja.

Ei olisi vähempää voinut Manna kiinnostaa, ennen kuin törmäsin OSKARI ONNISEN SOITTOLISTALLA Mannan uuteen kappaleeseen Mobile. Mobile pysäyttää. Se on Mannan paras kappale ja aika korkealla, kun tämän vuoden piisejä joskusehkäjoskus rankataan.

Ei oo videoo, mutta on SoundCloud ja Spotify. Se on viisi sekuntia ja kappaleen sisässä ollaan. Ja vasta sitten alkaa laulu...

https://soundcloud.com/soliti/manna-mobile

http://open.spotify.com/track/3zZcBIdqLGaGI5V9wgvqfz

Kun ei ollut varaa kuvata perunalla, kuvattiin nauriilla.


lauantai 28. kesäkuuta 2014

hannes festivals yhden päivän Provinssia

Mitä tehdä, jos keikkaa kohtaa yleisökato. Lauantai-iltana Provinssirockissa kaksi bändiä antoi asiaan kaksi erilaista vastausta. Mutta sitä ennen on sanottava, että Provinssirockin Zanzibar-lavan sijainti ja konsepti oli pahasti pielessä. Varsinkin myöhään lauantaina yleisö tuntuu viihtyvän kaljahäkeissä, ei elävän musiikin äärellä. Sääli. Tekemätön paikka tuli nyt siis Black Lizardille ja Hopeajärvelle.

Kansainvälinen läpimurto häämöttää.
Black Lizard tuli lavalle turhautuneena, laulaja sanoi väsyneesti "nauttikaa nyt tästä" tjsp. ja soitto alkoi. Kolme bändin jäsentä soitti aurinkolasit silmillä, kitaristi puolet ajasta selin yleisöön. Laulaja-kitaristi levitteli käsiä ja murjotti.

Asenne olisi ok, jos 10 000 ihmistä olisi hyppinyt ja pomppinut. Cool voi olla kun on aihetta. Nyt ei ollut. Black Lizardia otti päähän soittaa Provinssirockissa. Kuuluttajan mainitsema "kansainvälinen läpimurto" tulee varmaan pelastamaan sen uusilta seinäjoilta. Musiikki oli ihan ok, jossain toisessa olosuhteessa olisi voinut toimia, mutta ei bändi ole mitään maata mullistavaa kehittänyt.

Hopeajärvi oli veikeä.
Sitten taas. Hopeajärvi aloitti samalla lavalla kello 00.15, jolloin lavan edessä oli yksi (1) ihminen ja meikä mikauskopin vieressä kädet TASKUSSA. Bändin eka spiikki sai lisää väkeä mukaan, soitto vielä lisää. Ei sitä paljon tullut, mutta ne jotka tulivat, tanssivat ja hyppivät (no en minä).

Hopeajärvi oli hyväntuulinen ja soitti hauskaa musiikkia. Kehityskelpoinen bändi. Setti kesti tunnin, mikä oli aika paljon siihen aikaan ja siihen lämpötilaan.

Hypätään sitten ajassa iltapäivään, mutta samalle lavalle:


Meredith ON taikaa.
Provinssilauantain aluksi päätin mennä tukemaan paikallista aktia, seinäjokelaista Magic Meredithiä. En tiennyt mitään, mikä osoittautui kovin hyväksi jutuksi. Bändi pääsi lyömään ällikällä. Tässähän on Soundgarden ehkä hiukan hevirockimmalla otteella. Eikä laulaja, penteles vieköön, häviä Chris Cornellille.

Osa soittajista näytti 17-vuotiailta ja näyttivät pitävän hauskaa. Laulaja oli mukavan roku, paitsi pilasi homman sanomalla kerran kiitos. Lopuksi toki putosi tyylikkäästi lavalta.

Katsojia oli muutama, suurin osa hymyili. Edessäni olevista hevijätkistä yksi huusi lopuksi "ei huono", eli mitä suurimman kiitoksen. Kyllä. Ei huono. En tiedä ostanko levyn, mutta suosittelen livenäkemistä kaikille.

Ehkä 90's revival ei ole pelkästään huono juttu.

Vaeltelin myös katsomassa mikä meininki on Jenni Vartiaisella. Huono meininki. En jaksa ymmärtää enää itseäni, joka joskus innostui Mä e haluu kuolla tänä yönä -kappaleesta. Se ju-u-u-una meni. On sanottava, että aikanaan niin haukuttu Nettiin on jopa parhaiten aikaa kestänyt kappale.

Rumba-teltassa esiintyi Risto. Ei ollut huippufiilis mennä, koska olen nähnyt hyvän Riston, mutta viimeksi bändi oli tylsä. Nytkin oli aika tylsä. Välillä meno oli ok, ja ihan hulppeaa oli kuulla kuuluisa line "Uskotko Jeesuksen Kristukseen Jumalan ainoaan poikaan, meidän herraamme, ota se minkä voit hänestä sydämeen, sillä kuolema tulee nyt" Törnävällä.

Samuli Putro rämpytteli isolla lavalla niin kuin Putro rämpyttelee. Tykkään joistain Putron piiseistä, mutta levytyksinä. Ei innosta ainakaan suurelta lavalta. Jussi-kuoro tuli lopuksi kehiin. Taakse ei kuoro kuulunut. Ehkä kuului eteen. Aplodit olivat hyvät. Hyvä juttu.

Rudimental esiintyi ja satuin kuulemaan kuuluisan Nakkiveneen (not giving in). Dropkick Murphys innosti Saarilavan yleisön, minun mielestäni saisi olla vielä joku muu idea kuin säkkipilli ja Boston. Parempaakin punkia olen samalta lavalta kuullut. Rumba-teltassa esiintynyt Banks oli kalsea. Laulajattaren hunajaiset imsogladit eivät vakuuttaneet. Softenginen aikaan teltta oli täysi. Damn Seagulls soitti aika tylsää rokkia Zanzibarissa.

Isoista akteista M.I.A. kiinnosti periaatteessa vähän, mutta käytännössä ei, kun musiikki oli hirveää puuroa, tasapaksua soundia vailla dynamiikkaa.

Sellaista tällä kertaa.

maanantai 12. toukokuuta 2014

Harvinainen juttu: tärkeää musiikkia


Tämä mies on suuri taiteilija.

Kuuntelen levyn avauskappaletta Jauheliha ja mietin sen syntymistä. Bändin jätkät hinkkaavat ekan version läpi treenikämpällä, hiljaisuus laskeutuu. "Pojat, tässä on hitti. Mitä me nyt teemme?" Tekevät sen, että panevat sanoitukseen lähes peräkkäin sanat vittu, Jumala ja paska. Hitti vältetty.

Olen vähän hidas toimimaan, joten Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändin uusin levy Käkkyrällään on soinut vasta nyt, vaikka olisi voinut soida jo kuukausia. Olen odottanut levyä ja nyt pidän siitä.

Koukkaan ensin toisen bändin puolelle: haluaisinko, että Absoluuttinen Nollapiste olisi koko kansan Nollapiste? En ole varma. Joskus olen repinyt hiuksia päästä, kun olen kuullut 0pisteen tuotannossa niitä kahdeksansekuntisia pyhyyden hetkiä, sellaisia täysosumasekunteja, joilla maailma voitaisiin valloittaa. Sen jälkeen absot eivät siihen palaa, vaan outoilevat. Mutta ovatpahan sitten minun outoilijoitani.

Sama homma THJKB:n kanssa. Ärsyttävää ja ihailtavaa. Jauheliha on niin koskettava kappale, että pelkään vähän sen olevan vittuilua kaltaiselleni luuserille. Sanon vielä, että se on mestariteos. Mitä muuta enää voi sanoa? Ihmisiä ei voi pakottaa kuuntelemaan Jauhelihaa, mutta jos everstit kaappaavat Suomessa vallan, niin heidän kannattaisi yrittää pakottaa.

Luuletteko, että siinä oli levyn kaikki hyvä? Tietenkään ei ole. Lapsuusmuistoissa setä katsoo poikain alastomia vartaloita ja laulusuoritus on semisti lässyttävä. Radiosoitto on taas vältetty, mutta vilpitön kunnioitus saavutettu. Sama rata jatkuu, mutta ei musiikki ole pelkkää tekstioutoilua. (Sitä paitsi ne tekstit ovat tärkeitä.) Myös musiikki on vinossa. Lisäksi puhaltimet ovat edelleen raikkautta tuovia. Tätä ei joka päivä kuule.

Että kun tämä on vahva levy, vaikka en usko, että THJKB:n tavoite on tehdä täysosumaa, vaan yrittää tehdä täysosuma. Vai olenko väärässä?

Nämä ovat oikeasti lahjakkaita jätkiä, vaikka keikalla voi olla päällä esim. koivunoksia. Kuinka perustelen väitteeni? Vaikka Oksat pois -kappaleen bassolla. Sehän on kuin jonkun klassikkopiisin basso. Joku Velvet Underground -hymni tai Pixies-pala. Se voisi olla levyn vika piisi, mutta vielä tulee eepoksen päälle Unten mailla, joka on pieni ja kaunis kappale, jossa on toiveikkaat sanat.

Olen niin iloinen siitä, että maailmassa on Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi, yhtye, joka on tärkeä. Moni hyvä bändi ei ole tärkeä.

Kunpa kaikki kiusatut, luuserit ja syrjityt löytäisivät tämän yhtyeen äärelle. Monissa arvioissa ihmetellään, mitä Tuomaan joukot voivat tehdä seuraavaksi. Voisin ihmetellä, mutta en jaksa.

Joskus mietin, että jätkät eivät saa palkintoa siitä, että ovat loistavia ja heidät jonakin päivänä unohdetaan ja THJKB jää kulttibändiksi. Niin olkoon sitten.

Mutta kiitos. Abban sanoin vaikka, Thank you for the music.

torstai 1. toukokuuta 2014

250

Facebookissa on haastettu ihmisiä julkaisemaan 10 heille tärkeintä kappaletta. Minutkin. En alkanut kiusata sillä itseäni, mutta nyt kun oli päivä toimettomuudelle omistettu, kokosin listan 250 kappaleesta, kappale per artisti. Hieman kiirehtien tuo tapahtui. Esimerkiksi sellainen klassikko kuin Ben E. Kingin Stand By Me unohtui, unohtui totta vie. Ja muutakin. 
Viime metreillä putosivat esimerkiksi CMX, Hüsker Du, Yndi Halda, Soundgarden, Tom Waits, Yes, Deep Purple, Cream, Sam Cooke, Primus, Sparks, Black Twig, Doors, Rush, Utopia, Beefheart, Joplin, Albert Hammond, Mars Volta, The Band, Syd Barrett, The Streets, Blondie, Who, QOTSA, Tori Amos, PJ Harvey, Queen... 
Joitain, kuten Oranssia Pazuzua, en edes harkinnut, syystä että on enempi kokemus kuin piisi. Sitten jäi pois joitain tärkeitä, mutta hölmöjä, kuten Nylon Beat ja Raptori. En häpeä, vaan se on toisenlainen lista jonne nuo.

soittolistankin tein, 231 kappaletta tuli, muutama eri kuin listassa: spotify:user:hannes_ko:playlist:3Fs7OdhTFHgbqvAPgJFno6

22-Pistepirkko – Birdy
a-Ha - Take On Me
ABC: Poison Arrow
Absoluuttinen Nollapiste – Ja jos
Alice Deejay – Will I Ever
Alice In Chains: Dam That River
Anna Abreu – Hysteria
Anna Calvi – Blackout
Anna Järvinen – Nuori Ja Kaunis
Antero Lindgren – Louise (My Sweet)
Arcade Fire – Wake Up
Archive – The Way You Love Me
Art Garfunkel – Bright Eyes
Arthur Russell – The Letter
Asobi Seksu – Walk On the Moon
Auf Der Maur – Lightning Is My Girl
AWOLNATION – Guilty Filthy Soul
Badly Drawn Boy – Promises
Band Of Horses: Funeral
Beck - We Live Again
Beirut – Elephant Gun
Bill Withers - Lean on Me
Björk: Human Behaviour
Black Sabbath - War Pigs
Black – Wonderful Life
Blind Architect – Cure Me Dementia
Bloc Party: This Modern Love
Bluesounds: T.H.E. World
Bob Dylan – A Hard Rain's a-Gonna Fall
Branded Women – Something To Hold On
Brian Eno - Here Come The Warm Jets
Burning Hearts – Into the Wilderness
Carpark North – Human
Cass McCombs – There Can Be Only One
CCR - I Heard it Through the Grapevine
Chris Bell: I Am The Cosmos
Clap Your Hands Say Yeah – Same Mistake
Cocteau Twins – Ivo
Cranes – Pale Blue Sky
Crowded House – Catherine Wheels
Crystal Castles – Baptism
Dame – Pony
Daniel Johnston – Life In Vain
David Bowie- Heroes
Dead Kennedys – Kill the Poor
Delay Trees – In February
Dinosaur Jr. – Quicksand
Durutti Column: Sketch For Summer
Editors – Munich
Egotrippi – Asunto 35
Emerson, Lake & Palmer - Jerusalem
Epo-555 – Grisslappan
Ewert and the Two Dragons – Jolene
Explosions in the Sky – Greet Death
Fountains of Wayne – Stacy's Mom
French Films – Convict
Frida Hyvönen – Terribly Dark
Gabriella Cilmi – Sweet About Me
Genesis – Dance on a Volcano
God Is An Astronaut – Route 666
Graham Coxon – Freakin' Out
Great Lake Swimmers – I Saw You in the Wild
Green Day – Basket Case
Grimes – Oblivion
Grouplove – Ways To Go
Grumps – Grapes
Guided by Voices – Game of Pricks
Haikara: Köyhän pojan kerjäys
Hello Saferide – 2008
Hole – Celebrity Skin
Håkan Hellström – Det kommer aldrig va över för mig
Interpol – Success
J.M.K.E. – Tere perestroika
Jaakko Kangosjärvi: Lumisadetta
Janna Top Of The Stairs
Jessie Ware – Wildest Moments
Jethro Tull: Too Old To Rock N Roll, Too Old To Die
Joensuu 1685 – (You Shine) Brighter Than Light
Johanna Kurkela – Sun Särkyä Anna Mä En
John Cale: Paris 1919
John Grant – Where Dreams Go to Die
Johnny Boy – You Are The Generation That Bought More Shoes And You Get What You Deserve
Joose Keskitalo - Pyhä Arseni
Joy Division – Love Will Tear Us Apart
Jukka Takalo – Martinniemi
Juliet Jonesin Sydän: Albania
Kalevala: People No Manners
Kanye West - All of the Lights
Karkkiautomaatti: Maailman komen poika
Kate Bush – Wuthering Heights
Kavinsky – Nightcall
Kenny Rogers - Ruby, Don't Take Your Love to Town
Kent – Mannen I Den Vita Hatten (16 År Senare)
King Crimson – Epitaph
Kirahvi nimeltä Tuike – Yö laulaa
KLF - 3 a.m. Eternal
Kotiteollisuus – Jos sanon
Kuolleet Intiaanit – Joku, joka
Kurt Vile – Jesus Fever
Kuusumun Profeetta – Sataa lumi maahan hiljaa ja varhain
Laivue – Peitto
Lara – Teeth to Match Our Wounds
Leevi and the Leavings – Raparperitaivas
Letters to Cleo – Awake
Limonadi Elohopea: Liekkimaja
Loreen – Euphoria
Lou Reed - Perfect Day
Love – You Set the Scene
Lucky Elephant – edgar
Luonteri Surf: Peruskallio
M83 – Splendor
Maaseudun Tulevaisuus: Kylmäoja
Magenta Skycode – Hands Burn
Magyar Posse – Intercontinental Hustle
Mahavishnu Orchestra – One Word
Maija Vilkkumaa – Totuutta ja tehtävää
Mana Mana: Totuus palaa
Manboy – I Lie
Manic Street Preachers – Motorcycle Emptiness
Manna – Some Girls, Some Boys
Marina & the Diamonds – Hollywood
Marit Bergman – I Will Always Be Your Soldier
Matti Johannes Koivu: Odota, odota
Meadow Islands: Friends
Mew – Snow Brigade
MGMT – Kids
Mike Oldfield – To France
Minä ja Ville Ahonen – Ennen kuin kuolen
Mogwai – Auto Rock
moi Caprice – My Girl You Blush
Mokoma – Yksi
Morningwood – Nth Degree
Mummi Kutoo: Toijala mielessäin
Murmansk: Sweet Trio
Musta Paraati – Johtaja
My Bloody Valentine – Only Shallow
Neil Diamond – Sweet Caroline
Neko Case - Hold On, Hold On
Nephew – Police Bells & Church Sirens
New Order – Bizarre Love Triangle
Nico – All Tomorrow's Parties
Nightlife – On The Run
Nirvana – In Bloom
Noitalinna Huraa! – Peräseinäjoen teräsmies
Norah Jones – 4 Broken Hearts
Oceansize – Ornament/the Last Wrongs
Our Broken Garden – Garden Grow
Pariisin Kevät – Tämän kylän poikii
Pearl Jam – I Am Mine
Pekka Pohjola: Hope
Pet Shop Boys – Always on My Mind
Phil Seymour – Baby It's You
Pimeys – Kunnia
Pink Floyd: High Hopes
Pixies - Here Comes Your Man
PMMP – Koko show
Porcupine Tree – Collapse the Light Into Earth
Poverty Stinks – Summer Will Never End
Prefab Sprout – Electric Guitars
Primal Scream – Ivy Ivy Ivy
Procol Harum – As Strong As Samson
Puk – Katukivien alla on rantahiekkaa
Radiohead – Fake Plastic Trees
Ratsia: Elämän syke
Red Number Two – Sevastopol
Regina – Olisitko sittenkin halunnut palata
Renaissance: Can You Understand
Risto – Nina, olen palasina
Rubik – City & The Streets
Ryan Bingham - Bread And Water
Rödsögården – Crimson Sky
Röyksopp – Röyksopp Forever
Sad Day For Puppets – Little Light
Saint Etienne – He's On The Phone
Samae Koskinen – Spoon River
Sans Parade – Moscow 1980
Santigold – Lights Out
Scott Walker – Mathilde
Se: Kari Peitsamo
Segio: Hitting Water
Shearwater – Animal Life
Sig: Ludwig Van Beethoven
Sigur Rós – Glósóli
Sister Flo – White Noise
Slowdive – When the Sun Hits
Social Distortion – Don't Drag Me Down
Soft Machine – Why Are We Sleeping?
Spiritualized – Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space
Streak and The Raven: Wide
Suburban Tribe – First Spring Day
Sydän, sydän: Keskusta
Talk Talk – Time It's Time
Talking Heads – Once In A Lifetime
Tears for Fears – Secrets
Television – The Dream's Dream
Tenhi – Taival
The Amazing – Gone
The Animals - House of the Rising Sun
The Beach Boys – God Only Knows
The Beatles – Octopus's Garden
The Byrds – Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season)
The Chameleons – View from a Hill
The Clash – London Calling
The Cribs – You & I
The Cure – Disintegration
The Divine Comedy – Come Home Billy Bird
The Embassy – Boxcar
The Flaming Lips – Do You Realize??
The Hidden Cameras – High Upon The Church Grounds
The Jam - That's Entertainment
The Kinks: You Really Got Me
The La's – There She Goes
The National – Conversation 16
The New Tigers – world's greatest actor
The Nice: Thoughts of Emerlick Davjack
The Pineapple Thief – I Will Light Up Your Eyes
The Postal Service – Such Great Heights
The Pretenders – I'll Stand By You
The Raveonettes – She Owns the Streets
The Records – Starry Eyes
The Shins – New Slang
The Smashing Pumpkins – Disarm
The Soundtrack of Our Lives – In Your Veins
The Stills – Still in Love Song
The Stone Roses – She Bangs the Drums
The Strawbs: Autumn's Heroine
The Strokes – Ask Me Anything
The Sundays – Your Eyes
The Ting Tings – Be the One
The Undertones – Teenage Kicks
This Empty Flow – Towards Distant
Todd Rundgren - I Saw The Light
Tom McRae - Mermaid Blues
Trans Am – Television Eyes
Travis - Sing
Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi – Rahat pois
TV on the Radio – Forgotten
Ultra Bra – Pinnan alla
Ultramariini – Sävelet
Van Morrison: And It Stoned Me
Velvet Underground - Heroin
Veto – Blackout
Von Hertzen Brothers – Let Thy Will Be Done
Vuk: Flint In the Pines
Weezer – This Is Such A Pity
Wiidakko – Thalarctos Maritimus
Yeah Yeah Yeahs - Heads Will Roll
Yeasayer – O.N.E.
YUP – Minä olen myyrä
Zen Café: Eipä tiennyt tyttö

sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Delay Trees

Delay Trees nähty. Tylsänpuoleista oli. "Hitit" tuli ja matskua uudelta levyltä, jota kertoivat kiertäneensä esittelemässä. Tähän se loppui. Rutiinilla vedettiin. Vasta encoressa reviteltiin, mutta miksi encore saatiin? No kun ravintoloitsija taputti.

Rumpali kyllä paukutti koko illan antaumuksella. Välillä epäilytti, onko menossa oleva piisi sama kuin muulla bändillä.

Eikä tullut In Februarya, tosin en tosissani odottanutkaan.

Mutta hyvä bändi se on.

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Black Twig

Laitetaan tämäkin keikka tänne muistiin, kun tapana on. Black Twig. Hirveitä nörttejä, suorastaan ei yhtään rokkijätkien näköisiä, mutta hyvää indiekitararokkia soittivat äsken Warttibaarissa Seinäjoella. Paper Trees -levy on soinut paljonkin, mutta uusi Heliogram tuli ostettua vasta paikan päältä. Setistä suurin osa oli sitä tuttua, hyvää Paper Treesia ja yksi lyhyen setin piiseistä oli Mudhoneyta. Se oli keikan heikoin lenkki.

Paper Treesin piisit siis miellyttivät korvaa hyvin. Tuttuus oli hyväksi, sillä ulkomusiikillisia, esiintymiseen perustuvia viihdykkeitä Black Twig ei tarjoa. Uusi levy kun on tuntematon, niin tiedä olisiko sitten uusi matskukin maistunut yhtä hyvältä tuttuna.

Hyvä että lopulta menin, hyvä bändi, hyvää musiikkia, kilteiltä teekkareilta näyttäviä jätkiä. Paitsi rumpali jalkapalloilijalta.

lauantai 1. helmikuuta 2014

Vastaus ketjukirjeeseen

Kun muutkin. Nämä 10 levyä muuttivat elämääni jotenkin ja kerron miten. Tämä ei siis ole levyjen top 10 ja esim 2 suosikkibändiäni (Mew, This Empty Flow) ja proge puuttuvat. Aikajärjestys on suunnilleen oikea.

Pet Shop Boys: Discography. Olen tykännyt PSB:stä viisivuotiaasta lähtien. Tämä on ensimmäinen saamani c-kasetti. Mikä voi olla tärkeämpää?

Raptori: Moe! Eka (ja vika!) bändi, jota parhaan kaverin kanssa yhdessä kuunneltiin ja fanitettiin. Oltiin alle kymmenen, eikä tajuttu kaikkia vitsejä (onneksi).

Nirvana: Nevermind. Tajusin, etten ole maailman ainoa luuseri. Koin yhteisöllisyyttä vailla yhteyksiä.

The Clash: London Calling. Tie haarautui. Ilman tätä en ehkä olisi tajunnut musiikin kaikkia ulottuvuuksia ja eläisin elämääni pelkkänä kendojanarina.

Maija Vilkkumaa: Meikit, ketjut ja vyöt. Makasin armeijassa punkassa idioottien ympäröimänä ja annoin luvan tykätä tästä. Myönsin olevani runopoika (joka ei tykkää runoista) enkä moponrassaaja ja sillä hyvä.

Absoluuttinen Nollapiste: Nimi muutettu. Merkittävä virstanpylväs viha-rakkaus-suhteessani Tommi Liimattaan.

Kent: Hagnesta Hill. Etappi kohti pohjoismaisen musiikin diggailua.

Magenta Skycode: IIII. Suuren Jori Sjöroos -kauden avaus.

Rubik: Bad Conscience Patrol. Kadotetun nuoruuden soundtrack.

Porcupine Tree: Fear of a Blank Planet. Tajusin, että levyllä voi olla sama vaikutus kun suuren ajattelijan kirjoittamalla esseellä.