keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Juice keksi rockin ja sen jälkeen ei ole keksitty mitään

Listojen kommentointi on merkki älyllisestä laiskuudesta.

Soundi täyttää 35 vuotta ja juhlan kunniaksi se valitsi 35 kaikkien aikojen parasta suomalaista rockpiisiä. Lista on odotettu. Myös yllätykset ovat odotettuja. Muutamalta bändiltä on jätetty ilmeisin piisi valitsematta, ja otettu se kaikkien muka omaperäinen suosikkikappale.

Lista on täynnä hyvää, asemansa sementoinutta keskitien rockia. Muutamat jutut pistävät silmään:

Suomessa ei tehdä hyvää musiikkia englanniksi: 22 Pistepirkko on päässyt Birdyllään peräti toiseksi, mutta seuraava englanniksi rallateltu kappale on sijalla 22. Se on Melrosea.

Alakulttuureissa ja marginaalissa ei saada aikaan mitään hyvää: Riman ovat sentään läpäisseet Mana Mana (sienet), Tavaramarkkinat ja PMMP (tytöt), Musta Paraati (kajal), Noitalinna Huraa! (indie). Jopa "oikeaa" punkia löytyy tasan sen verran, että Kollaa Kestää kipuaa sijalle 24.

Loppupäässä on "pakon" sanelemana Aavikkoa ja Radiopuhelimia. Syyt saattavat olla aluepoliittisia. (Jos näin, missä Tulenkantajat?! Samalla mukaan listalle saataisiin funkia.)

Missä on pop, englanninkielinen pop, uusi musiikki... Vaikka kuinka yrittää ymmärtää, että musiikki on subjektiivisesti arvotettava asia, niin miten voidaan jättää pois listalta Maija Vilkkumaan Totuutta ja tehtävää? Eikö muka Manboyn A Bore ole niin komea kappale, että sen tenho riittää listalle? Ei olisi väärin huomioida Poverty Stinksiä, tai jotain muuta 90-luvun helisevien kitaroiden bändiä. Jopa, missä hevi? No entä sitten tanssimusiikkia, kai Jaakko Salovaaran kautta on joku hyvä kappale kulkenut? Räpistä ei juu ole niin väliksi.

Oikeasti parhaat suomalaiset kappaleet ovat vielä tietenkin tämän puutelistankin ulkopuolella, joten ehkä siinä sitten kävi niin, että menestyssijat kaapattiin pienillä äänimäärillä "pienin yhteinen nimittäjä" -käytännön mukaisesti. Jotenkin en vaan usko siihen. Luulen, että lista on tehty norsunluutornissa.

(Objektiivisuus my ass, miten %##&&&#"&? voidaan tehdä lista, jossa ei ole Absoluuttista Nollapistettä?)


Laitetaan sinne kuva Nipasta, niin teinitkin ostaa irtonumeron.

Ei kommentteja: