perjantai 11. tammikuuta 2008

Joristaan Molli-Jorista ja pikkutytöistä

Voi Jori, Jori, jos vain osaisit laulaa. Tai osaisit laulaa vahvemmin.

Tuli taannoin katsottua Yleltä Magenta Skycoden provinssikeikka, jolla en ollut, vaikka matkaa lavan eteen olisi ollut noin 500 metriä matkaa. En ollut, mutta enpä tuolloin tuntenutkaan bändin tasoa. Ja kun en ole niin livemusiikin perään, niin katsastusmielessä en mennyt. Olisi ollut toki syytä mennä.

Kaiken tämän jälkeen onkin hassua, että kun nyt MS soi, niin tulee mieleen kesä.

No, LastFM:n sivuilla joku ulkomaan elävä kysyy Why are these guys not famous? Siihen en lähde vastaamaan, mutta osannen sanoa yhden puutteen, johon maailmanvalloitus voipi kaatua. Nimittäin Jorin laulun.

Äänelle ja karismalle voi harvoin paljon. Tuon Ylen provinssilähetyksen perusteella Jorissa on rokkitähteä vain hassu tukka. Jouduin koko ajan miettimään selviääkö Jori. Lauloi vaisusti ja näytti pelkäävän lavalla.
Se ei ole hyvä juttu, ja jos ajattelee, että keikalla pitäisi joko rakastua bändin solistiin tai sitten vakuuttua tämän osaamisesta, niin melkeinpä pelkään, että Magenta Skycoden tapauksessa jää tapahtumatta. 

Levybändi.

Jonkun, ehkä ensimmäisen, Idols-kisan aikaan toinen ulkomaanolio kysyi, että onko Suomessa tarpeeksi laulajia moiseen kisaan. Loukkaannuimme, mutta mies puhui asiaa.

Saman tien pitää kysyä kuinka monta karismaattista rokkibändin etumiestä meillä on. On äkkivääriä äijiä, suuria shamaaneja, suurin osa laulaa suomeksi. Suomeksi laulaminen on hyvin lähellä lausumista.

Suomessa ei ole kulttuuria tähtenä olemiselle. Mietitään Brightboyta. Hyviä vetoja, surkea laulaja. Osataan kyllä sukupuolettoman rokkitähden kliseiset eleet, mutta karsima on nolla ja laulu keskinkertaista. Vakuuta nyt pikkutytöt siinä sitten.

(Tosin en minä pidä The Rasmuksen Lauria tai sitä Sunrise Avenuen tyyppiä erityisen karismaattisina. Mutta en minä ole pikkutyttökään.)

Pikkutytöt tietävät aika usein hyvän päälle. Ilman pikkutyttöjä maailmassa tehtäisiin vain angstista murhemusaa, joka ei myy. Kansantuote kärisi. Pikkutytöt voitelevat musiikkiteollisuuden rattaita.
Olisin voinut kirjoittaa miten, mutta minä olen siveä ihminen. Ennen kuin tähän jorinaan tulee johtoajatus, niin on syytä lopettaa.

(Olen muuten kuunnellut hyvääkin livemusiikkia. Eels sovitti piisinsä lavalle, ja teki hienon levyn siitä. Tuli viikolla muutaman kerran pyöräytettyä tuo teos.)

2 kommenttia:

J kirjoitti...

Niin, kuuluisuus tai sen puute. Ei pistetä Jorin laulun piikkiin kaikkea, pistetään se Jorin "shoegazing" asenteen piikkiin.

Eli jos ne vaan ei halua?

hannes_ko kirjoitti...

Kuka ei haluaisi olla pikkutyttöjen sankari?