torstai 5. marraskuuta 2009

Sätiöt elämässäni

Elo-syyskuussa ystävystyin uudestaan vanhan ystäväni radion kanssa, kun vietin kuukauden juurillani. Netissä spämmäämisen sijaan vetäydyin iltaisin vinttiin radion ääreen. Tosin sinne se radion kuuntelu sitten jäi, kun paluu arkeen tuli eteen.

Joka tapauksessa oli varsin nostalgista palata aikaan, jolloin radio oli teksti-tv:n nuorten palstan ohella ja kirjastoautosta lainatun Suosikin ohi tärkein tirkistysreikä maailmaan.

Mutta ei siitä sen enempää, menetetystä viattomuudenajasta, vaan siitä, että toimitettua radio-ohjelmaa sitä ihminen kaipaa, vaikka on Spotifyt ja muut. Veli Kauppisen Hyvä veli -ohjelma on mainio esimerkki siitä, mitä hyvä radio-ohjelma voi olla. Bongasin ohjelman loppukesästä, lähetykset alkoivat vuoden alussa. Olen kuitenkin tehnyt suurtyön ja käynyt läpi YleX:n sivuilta ohjelmien soittolistat ja koonnut ne kahdeksi Spotify-soittolistaksi. Nekin ilostuttavat, vaikka Veli Kauppisen punnittu puhe puuttuu.

Hyvä Veli -ohjelman kautta olen saanut soittolistalleni ainakin Kenny Rogersia, The Webb Brothersia, Sinead O'Connoria ja mitä vielä. Mainio shöy, kuunnelkaa.

Jos tarjolla ei ole hyvää toimitettua radiota, kuten nykyään ei ole, niin nettiradiot riittävät. (Kunhan scrobblaavat LastFM:hän!) LastFM-radio meni maksulliseksi jo joitain aikoja sitten, ja vaikka se oli puutteellinen media, niin sitä kaipaa. Vielä enemmän kaipaan Pandora-radiota, joka on proxyn takana Jenkkilässä. Spotifyn radio on joko surkea, tai sitten en osaa sitä käyttää. Joka tapauksessa se ei ole vakiokäytössäni.

Spotify on mainio media, mutta ei kovin yllätyksellinen, koska on liian helppoa tyytyä kuuntelemaan omia suosikkejaan. Juuri siksi Hyvä Veli -soittolistat ym. ovat tervetulleita. Niitä pitäisi kuitenkin muistaa ja jaksaa myös metsästää ja tehdä.

Anttilassa oli juuri muutamalla eurolla myytävänä kirja Hang the DJ - The Alternative Book of Music Lists. Kävin opuksen läpi ja kokosin soittolistan siellä mainituista kappaleista. Mukaan mahtuu 80-luvun teinileffojen soundtrackia, Sweetia ja Mudia purkka-ajalta, Laurie Andersonin kuuluisan kummalinen O Superman-teos ja yli 300-kiloisten muusikoiden sarjan kruunaamaton kuningas Israel Kamakawiwo'ole sekä kermaa 80-luvun kadonneista autotallibändeistä ja unohdetuista naislauluntekijöistä.

Juuri mitä tarvitaan.

Hyvä Veli -soittolista I, kesää ja loppukesää:
spotify:user:hannes_ko:playlist:1PcNLHAOabNq9KfJm5r5xs

Hyvä Veli -soittolista II, alkuvuosi ja syksyä: spotify:user:hannes_ko:playlist:2nxf0lnaHU19MC5elhz448

Hang the DJ -soittolista: spotify:user:hannes_ko:playlist:5dETQ6dD7Sc2GKF8JDVdDo

Ei kommentteja: